Міжнародна арбітражна конференція: тенденція розвитку галузі в Україні

Київ вперше став міжнародним центром для обговорення проблем міжнародного комерційного та інвестиційного арбітражу на базі українського арбітражного суду при ТПП України.

Міжнародний комерційний арбітражний суд при Торгово-промисловій палаті України (далі — МКАС) спільно з ЮФ «Василь Кисіль та Партнери» та під егідою UNCITRAL (основний юридичний орган системи Організації Об’єднаних Націй в області права міжнародної торгівлі) організували конференцію «Міжнародний арбітраж: нові зміни», що пройшла у ТПП України 17 березня 2017 року.

Конференція присвячена 25-річчю утворення МКАС при ТПП України і покликана зібрати кращих фахівців міжнародного арбітражу зі всього світу, представників вітчизняної юридичної спільноти та органів влади.

Україна показала, що вона є одним із потужних  центрів Міжнародного комерційного арбітражу з величезним інтелектуальним потенціалом. Зараз для всіх міжнародних  судових інстанцій є серйозний історичний виклик, наскільки вони спроможні справлятися з тими справами, які ставить перед ними сьогодення: це питання і агресії, і військових конфліктів. Сьогодні ми ведемо безпрецедентну кількість судових справ в міжнародних судах, в тому числі і комерційних судах, — зазначив Міністр юстиції України Павло Петренко.

За його словами, ефективна робота протягом вже 25 років такої інституції як Міжнародний комерційний арбітраж, говорить про те, що Україна рухається у правильному напрямку, який забезпечує верховенство права та закону.

Це інструмент цивілізованого вирішення спорів. Ми є свідками тенденції, за якою не лише приватні суб’єкти врегульовують свої спори в міжнародному арбітражі. Нині й публічно-правові спори вже не рідкістю у стінах комерційних арбітражів, — додав очільник Мін’юсту.

Так, сьогодні МКАС розглядає чи не найбільше зовнішньоекономічних спорів. За минулий рік арбітражний суд при ТПП України виніс рішення майже по 500 справам.

Учасниками цих справ стали представники бізнесу понад 110 країн. У нашому Міжнародному комерційному арбітражі більше 50% арбітрів — це представники зарубіжних країн, — зазначив Геннадій Чижиков, президент ТПП України.

За словами голови Міжнародного комерційного арбітражного суду Миколи Селівона, інституція зайняла дуже серйозну нішу щодо розгляду спорів у Центральній та Східній Європі. Крім того, у МКАСу дуже мало відмін та оскаржених рішень.

Також учасники конференції обговорили  роль комерційного арбітражу у судовій системі України та світі, найновіші тренди у галузі права та  досягнення МКАСу за всю історію його існування.

Це чудова нагода для фахівців, науковців та практикуючих юристів з різних країн не тільки обмінятися досвідом, новими напрацюваннями та досягненнями, які визначатимуть вектор розвитку арбітражних інститутів, але й познайомитися з українською моделлю арбітражу, українським процесуальним законодавством та організацією арбітражного процесу в МКАС при ТПП України», —зазначив Микола Селівон, голова МКАС та МАК при ТПП України.

Спікери конференції звернули увагу на низку актуальних проблем міжнародного комерційного та інвестиційного арбітражу. На думку експертів, аби покращити їх роботу  в Україні, необхідно законодавчо зафіксувати принцип ефективного виконання рішень міжнародних арбітражних судів, значно удосконалити процесуальне законодавство та підвищувати правову культуру суспільства в цілому.

Автор: Checkpoint

Поділіться корисною інформацією з друзями:


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *