Як обрати компанію з корпоративної безпеки?

#Безпека

Безпека бізнесу вже давно не вважається справою традиційних служб безпеки, або охоронних фірм. Сьогодні щоб уберегтися від можливих загроз, підприємству передусім слід дбати не про фізичну, а про юридичну, фінансову, інформаційну та кадрову безпеку. Корумповані чиновники, конкуренти, рейдери і навіть власні працівники, теперішні або колишні, – будь-хто може становити загрозу для успішного бізнесу. То ж кому довірити справу корпоративної безпеки?

Маючи власний юридичний департамент або відділ безпеки, ви можете не вважати необхідним залучати зовнішніх спеціалістів з корпоративної безпеки. Однак, як показує практика, саме фахівці на аутсорсі є більш ефективними в цьому питанні. По-перше, внутрішні відділи, як правило, сконцентровані на профільній діяльності підприємства і можуть не знати сучасних механізмів, за якими діють зловмисники. По-друге, працюючи всередині колективу, важко бути об’єктивним щодо загроз, які виходять від власних колег.

Зазвичай розробку та впровадження комплексної системи безпеки пропонують юридичні фірми, які, окрім вирішення безпосередньо правових питань, із залученням відповідних фахівців здійснюють аудит безпеки, в тому числі фінансовий та інформаційних. На що ж варто звернути увагу при виборі компанії з корпоративної безпеки?

Досвід

Ви можете сміливо цікавитися державним та приватним досвідом кожної з осіб, які будуть надавати допомогу вашій компанії у сфері безпеки.  Важливо вибрати фірму, яка має персонал з досвідом роботи у конкретній галузі вашої компанії, адже захист агробізнесу відрізнятиметься від захисту, приміром, фінансової установи або виробничого холдингу.

«Загалом же професійна компанія неодмінно має запропонувати стратегію юридичної безпеки, включаючи аналіз корпоративної структури, установчих документів та договірних зобов’язань, – говорить адвокат АБ «Ципін і партнери» Марина Суткович. – Обов’язковою складовою має бути щоденний моніторинг інформації щодо підприємства у реєстрах, оскільки рейдери можуть використовувати так званих «чорних» нотаріусів для переоформлення прав на управління та майно. Іншим важливим напрямом є кібербезпека та захист інформації від несанкціонованого доступу. Також професіонали у сфері корпоративної безпеки неодмінно звернуть вашу увагу на необхідність розробки або вдосконалення внутрішніх процедур, приміром, алгоритму під час рейдерських атак або візиту силових структур».

Можливості

У сучасному світі величезна кількість даних, яку компанії щодня створюють і використовують, додає складності питанню корпоративної безпеки. Тому необхідно покладатися на найсучасніші технологічні ресурси, що можуть забезпечити безпеку цих даних.  Фірма корпоративної безпеки повинна мати можливість швидко та безперешкодно пов’язувати свої технологічні ресурси з ІТ-платформою вашої компанії, а її персонал повинен співпрацювати зі членами ІТ-відділу вашої компанії – і все це при збереженні суворої конфіденційності та абсолютної цілісності даних вашої компанії. 

Крім того, пандемія змінила спосіб ведення бізнесу багатьма компаніями. Йдеться про поширеність дистанційної роботи та віддаленого надання послуг. Це означає, що для корпоративної безпеки виникають додаткові виклики.

Імідж

Йдеться не про престиж організації, яку ви збираєтесь ввести в курс усіх справ на підприємстві, а про довіру до неї у професійних колах. Корпоративну безпеку неможливо побудувати, не знаючи усіх «підводних каменів» та ризиків щодо вашого бізнесу. Отже, обирайте лише тих, кому зможете довірити свої можливі секрети. Звісно, краще, якщо це буде не фірма-одноденка, а авторитетна компанія, що працює багато років і не стане ризикувати своєю репутацією, користуючись конфіденційною інформацією клієнта.

Поцікавтесь відгуками щодо компанії, яку плануєте залучити, з боку клієнтів. Іноді є спокуса обрати дешевші послуги у посередньої компанії, але безпека бізнесу – точно не той напрямок, де якість послуг може бути не важливою. І пам’ятайте, що будь-яку проблему простіше вчасно попередити, ніж потім «гасити пожежу».

Читайте також: Як уберегтися від рейдерства?

Автор:

Поділіться корисною інформацією з друзями:


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *