Якщо зупинила патрульна поліція: поради для водіїв і поліцейських

#інфографіка
#поліція

Адвокат Катерина Коваленко пояснює, коли поліцейські можуть зупиняти водіїв, як має поводитися український патрульний і що йому робити, якщо водій погрожує розправою

На яких підставах може зупинити поліцейський

Напевне, немає водія, якого бодай раз у житті не зупинив би працівник автоінспекції. З появою Національної патрульної поліції стереотип про хабарника інспектора Петренка, що гальмує кожну другу машину і просить «дихнути в трубочку», почав відходити в минуле. Але як зрозуміти, що поліцейський зупинив вас правомірно, а не просто так, і що робити, якщо ви не згодні з обвинуваченням у порушенні Правил дорожнього руху?

Катерина Коваленко, адвокат

Транспортний засіб можна зупинити тільки жезлом, а у виняткових випадках — жестом руки. При цьому поліцейський спочатку має вказати на сам транспортний засіб, а потім— на місце, де водій має його зупинити.

Коли ваш автомобіль можуть зупинити?

Зупинка транспортного засобу (далі – ТЗ) регулюється Законом «Про Національну поліцію України».

Відповідно до 35-ої статті цього Закону, існує 9 підстав, за яких поліцейський має право зупинити вашу автівку або інший ТЗ:

  • якщо ви порушили ПДР;
  • якщо є очевидні ознаки, що свідчать про технічну несправність вашого ТЗ;
  • якщо є інформація, що свідчить про причетність водія або пасажирів ТЗ до вчинення дорожньо-транспортної пригоди (ДТП), кримінального чи адміністративного правопорушення, або якщо є інформація, що свідчить про те, що ТЗ чи вантаж можуть бути об’єктом чи знаряддям учинення ДТП, кримінального чи адміністративного правопорушення;
  • якщо ТЗ перебуває в розшуку;
  • якщо необхідно здійснити опитування водія чи пасажирів про обставини вчинення ДТП, кримінального чи адміністративного правопорушення, свідками якого вони є або могли бути;
  • якщо необхідно залучити водія ТЗ до надання допомоги іншим учасникам дорожнього руху або поліцейським або як свідка під час оформлення протоколів про адміністративні правопорушення чи матеріалів ДТП;
  • якщо уповноважений орган державної влади прийняв рішення про обмеження чи заборону руху;
  • якщо спосіб закріплення вантажу на транспортному засобі створює небезпеку для інших учасників дорожнього руху;
  • якщо ви порушили порядок визначення і використання на транспортному засобі спеціальних світлових або звукових сигнальних пристроїв.

Зверніть увагу, що Закон про Нацполіцію покладає обов’язок на поліцейського поінформувати вас про конкретну причину зупинення ним вашого ТЗ із детальним описом підстави зупинки, що було описано вище.

Пам’ятайте також, що зупинятися на вимогу поліцейського варто з дотриманням вимог ПДР.

Якщо ж наведені у цій статті Закону підстави для зупинки транспортного засобу відсутні, то, звичайно, зупинка його є незаконною.

Чи має право поліцейський зупинити транспортний засіб для перевірки документів водія?

Відповідно до вказаної статті, поліцейський має право вимагати у вас пред’явлення документів, що посвідчують особу, та/або документів, що підтверджують ваше право на керування транспортним засобом.

Документ, який посвідчує особу, – це паспорт. Документи, які посвідчують право керувати автомобілем: посвідчення водія відповідної категорії, реєстраційний документ на транспортний засіб, а також поліс (договір) обов’язкового страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів (зокрема страховий сертифікат “Зелена картка”).

Поліцейський також має право зупинити особу, приміром, коли вона схожа на людину, що перебуває в розшуку або пропала безвісти. Або коли існує достатньо підстав вважати, що особа вчинила правопорушення або має намір його вчинити.

Також вас можуть зупинити, якщо в поліцейського є достатні підстави вважати, що за кермом перебуває особа, яка не має права керувати транспортним засобом.

Як має поводитися поліцейський

Недовіра і скептицизм водіїв до патрульних — розповсюджене явище. Усе це додатково стимулюється популярними відеороликами водіїв-провокаторів. Так, нерідко вони виводять недбалих полісменів на чисту воду, показуючи українському загалу, наскільки некомпетентними є сучасні правоохоронці.

Проте так само часто водії і слухати не хочуть поліцейського, який їх зупинив, і відразу ж починають нападати на нього словесно, а іноді й фізично.

Як повинен поводити себе поліцейський, якщо водій провокує конфлікт та за яких підстав поліцейський може застосувати силу та спецзасоби?

Для працівників МВС є свій «моральний кодекс» – затверджені Правила етичної поведінки, про які ми писали раніше.

У вказаних Правилах передбачено, що працівники МВС повинні дотримуватися гідної поведінки, що передбачає ввічливе й доброзичливе спілкування з громадянами, передбачена заборона вживати ненормативну лексику, також патрульний має виявляти неупереджене ставлення до кожного громадянина.

Отже, якщо водій після зупинки не погоджується з працівником поліції, погрожує розправою та звільненням, і понад того, провокує патрульного, — поліцейський повинен дотримуватися гідної поведінки. В жодному разі «не вестися» на провокації, не вдаватися до грубості та образ, зберігати спокій та ввічливо спілкуватися з громадянами.

Найкращий спосіб уникнути конфлікту для поліцейського — це роз’яснити особі, яка притягається до адміністративної відповідальності, її права, передбачені Кодексом про адміністративні правопорушення, зокрема: право щодо надання пояснень, доказів по справі та право на оскарження складеної постанови, — зауважує адвокат

Водночас, статтею 44 Закону «Про Національну поліцію» передбачено, що поліцейський може застосовувати фізичну силу та спеціальні прийоми задля забезпечення особистої безпеки або/та безпеки інших осіб, припинення правопорушення чи затримання особи.

Підстави застосування спеціальних засобів визначені у статті 45 вказаного Закону.

Найліпшим виходом для водія, якого зупинила поліція, є повага до поліцейського та знання своїх прав і обов’язків. Попросіть правоохоронця пояснити підстави для зупинки вашого авто, якщо ж він відмовляється це робити, не бійтеся доводити свою правоту у визначені законом способи.

Дізнайтеся, як можна оскаржити штраф за порушення ПДР за посиланням.

Автор: Checkpoint

Поділіться корисною інформацією з друзями:


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *