Експортна п’ятилітка 2. Як і чим ми торгуватимемо з Китаєм

Оприлюднена наприкінці березня «Експортна стратегія України» від Мінекономрозвитку визначає розвиток торгівлі України зі світом на наступні п’ять років. Ми вже розглянули шанси українського експорту до Європи, а от другим головним напрямком для просування наших товарів і послуг урядовці обрали Китай. Як і чим ми торгуватимемо з КНР та чим можна замінити російський ринок збуту?

Не все українське до вподоби китайцям

Ринок Китайської народної республіки можна назвати безмежним. Ще б пак, адже там мешкає понад 1,3 мільярда потенційних споживачів імпортних товарів. А поліпшення рівня їхнього життя впливає і на спроможність купувати закордонну продукцію.

Джерело: Держстат

 

Директор Клубу експортерів України Євгенія Литвинова зазначає, що вітчизняні бізнесмени почали завойовувати Китай ще в передвоєнному 2013 році. Тоді вони обрали для цього соняшникову олію, яка й досі утримує друге місце в загальних показниках експорту.

За три роки обсяги експорту нашої олії до Китаю тільки зросли:

Джерело: Держстат

 

Проте, як і для Євросоюзу, експорту до КНР притаманний процес стагнації. Якщо у 2014 і 2015 роках Україна вивезла туди продукції на 3,5 мільярди доларів, то в 2016 — лише на 2,5.

Попереду олії — руда, шлаки та зола. Хоча зараз відбувається падіння обсягів експорту цієї сировини. Так, якщо у 2015 році Китай отримав руд, шлаків та золи на 1,5 мільярди доларів, то в 2016 — лише на 955 мільйонів.

Третє експортне місце в цьому переліку займають різні українські крупи. У 2016 році їх було ввезено на 570 мільйонів доларів.

До Китаю ми експортуємо й кондитерські вироби, снеки, оцет, соки, макарони, продукти із зерна, сої, швидкі сніданки та інше. Але тільки минулого року допуск на цей ринок отримала наша молочна продукція.

За відсутності узгодженості між ветеринарними службами України та КНР, наші виробники не можуть експортувати до цієї країни мед та продукти тваринного походження. А враховувати смаки азіатів ми маємо вже на етапі виробництва.

Харчові продукти не повинні містити заборонені для імпорту в КНР інгредієнти <…> А отже, пакування та смаки мають бути адаптовані до ринку Китаю. Наприклад, наші кондитерські вироби засолодкі для китайського покупця, а порції — завеликі. Також там не заведено використовувати ніж під час куштування солодкого. Все повинно бути розфасовано порційно, — Євгенія Литвинова

Ми веземо до Росії все те, на що немає попиту в ЄС

Є багато шляхів експортувати до КНР — ця країна поглинає майже все, як і держави африканського континенту. Але, на відміну від останніх, китайські компанії у змозі розраховуватися за отримані товари чи послуги.

Натомість Піднебесна — не флагман зовнішньоторговельних відносин з Україною. А от Росія, з якою обсяги торгівлі за кілька років скоротилися вдесятеро, все одно утримує одну з лідерських позицій за статтею «експорт».

Джерело: Держстат

 

Порівняйте: за січень 2017 року до Росії було вивезено товарів на суму 266 мільйонів доларів. Тим часом, до «адвоката» України — Польщі — було експортовано товарів на суму лише 190 мільйонів гривень. А до Туреччини з населенням у 90 мільйонів чоловік — на 222 мільйони доларів.

За інформацією Державної прикордонної служби, за перший квартал 2017 року з України до РФ було експортовано товарів на суму 935 мільйонів доларів, що на 44% більше, ніж за аналогічний період 2016 року.

Минулого року Україна вивезла до РФ товарів та послуг на суму 10 мільярдів доларів, тобто на 9% від усього українського експорту. Там залюбки купують українські трансформатори, двигуни, верстати та інше обладнання для промислових підприємств, а також вагони й трактори. Тобто ми веземо до Росії все те, на що немає попиту в ЄС.

Джерело: Держстат

 

А от Україна імпортує російські енергоносії. Стати незалежними й розірвати ці зв’язки дуже важко, особливо в галузях енергетики, машинобудування та металургії:

У нас залишається гостра енергетична залежність від РФ, поки ми не зменшимо споживання енергоресурсів або не перейдемо на альтернативні джерела енергії. Уряд запустив багато подібних програм завдяки нашим міжнародним партнерам — ЄБРР, Світовому банку, МФК тощо, — кандидат економічних наук, Андрій Нікітін

Нині ж російський напрямок залишається важливим для торгівлі та транзиту, а цим нехтувати не можна.

Транзит до Китаю через Росію: проблеми немає?

Чи не заважатиме вдалому експорту географічна віддаленість Китаю? Та чи справді РФ створюватиме перепони для транзиту наших вантажів, як це неодноразово було раніше?

Щодо «перекривання кисню» під час транзиту товарів з України, то більшість експертів запевняють: хвилюватися не варто.

Минулого року всі тривоги розвіяла програма «Шовкового шляху», коли наші товари навантажувалися в порту Чорноморська та морем переплавлялися далі. Тоді в цьому брали участь Грузія, Азербайджан, Казахстан і Киргизстан.

Але потяг, що перевозив вантажі таврованим шляхом, був лише один. Коли буде наступний, влада замовчує.

На зовнішньоторговельних майданчиках Україні доводиться несолодко

Для захисту від можливих перепон з боку Російської Федерації Україна звернулася до Світової організації торгівлі.

У 2015 році ми двічі зверталися до СОТ за консультацією, коли РФ вжила заходи, що обмежували для нас імпорт залізничного рухомого складу і транзитний рух. Після невдалої спроби залагодити суперечку в межах СОТ, вже у 2016 році українська сторона зробила запит на створення групи експертів. На початку цього року міжнародна організація дала згоду на формування складу експертної групи.

Експерти мають постійно співпрацювати з обома країнами, аби рішення задовольняло обидві сторони суперечки, — Тетяна Журавель, юрист ЮК “Центр Конфліктології і Права

Не справдилися (сподіватимемося, це тимчасово) прогнози щодо обсягів експорту наших товарів та послуг до африканських країн. Також невеликими залишаються обсяги експорту до нашого стратегічного політичного партнера — США.

Але приємним фактом, який однозначно покращить обсяги товарообігу між країнами, є підписання угод про зони вільної торгівлі між Україною та Канадою, Україною та Ізраїлем. А щоб остаточно скріпити стосунки з Китаєм та налагодити умови співпраці з РФ, наш уряд має виявити найтонші дипломатичні навички.

Ігор Гонта 

Автор: Checkpoint

Поділіться корисною інформацією з друзями:


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *