Які галузі отримають найбільше інвестицій з Китаю? Скільки і на що

#інвестиції

13-15 травня в КНР перебувала українська делегація на чолі з Міністром економічного розвитку й торгівлі України Степаном Кубівим. Результатом перемовин стала домовленість про мільярди китайських інвестицій в українську економіку, налагодження торговельних зв’язків і широка співпраця в усіх галузях. На що конкретно підуть гроші Піднебесної та скільки ми вже витратили?

Економіка Китаю за минулий рік зросла на 6,7%. Таке піднесення спостерігається вже не перший рік. Це дає можливість КНР вкладати кошти в перспективні галузі по всьому світі і реалізовувати стратегію “Один пояс — один шлях”. Суть її зводиться до відродження так званого Шовкового шляху, який повинен поєднати сухопутні та морські сполучення в єдиний економічний пояс.

Оскільки Україна розташована на перетині транзитних шляхів, це робить нашу країну цікавою для залучення до амбітного китайського проекту, який з’єднає Європу та Азію. Це повинно принести в українську економіку чималі інвестиції, насамперед, у покращення логістики, розвиток інфраструктури, підтримку агропромислового комплексу та запровадження інноваційних технологій.

Завдяки китайським вливанням у Києві з’явиться метро на Троєщину та залізничне сполучення з “Борисполем”, а українці побачать оновлену “Укрзалізницю”

Китайський консорціум China Railway International Group та China Pacific Construction Group погодився виділити Україні близько $2 млрд на будівництво четвертої гілки київського метро, що повинна з’єднувати аеропорт “Жуляни” і район на лівому березі столиці — Троєщину.

Ще одним інфраструктурним проектом стане запуск швидкісної електрички, що з’єднуватиме столицю та аеропорт “Бориспіль”.

До речі, цьому проектові вже кілька років. Гроші на нього з боку КНР вже виділялися у 2011 році на умовах кредиту, однак досі жодної “скайелектрички” до “Борисполя” так і не запущено. Хоча кошти за кредитом вже використані.

Та найбільше надій на інвестиції Піднебесної покладає “Укрзалізниця”. Китайці мають намір модернізувати залізничну артерію нашої країни, щоб зробити її корисною у здійсненні перевезень з Азії до Європи. Також є домовленість про тестування в Україні китайських локомотивів та електровозів.

Ще важливими проектами, які уряд хоче реалізувати, залучивши китайські інвестиції, є ремонт Шулявського шляхопроводу й довгоочікувана побудова мосту між Кременчуком та Горішніми Плавнями.

Є й інформація про те, що китайська компанія Grandblue Environment має намір будувати в Львівській області сміттєспалювальний завод, а China Harbour Engineering Company Ltd збирається поглиблювати дно в морському порту “Южний”.

Зміни чекають і на український бізнес — найбільше китайців цікавить авіакосмічна галузь, АПК та інформаційні технології

Китай називає Україну важливим стратегічним партнером. За минулий рік товарообіг між нашими країнами склав $6,5 млрд.

Одним із найважливіших секторів співпраці між нашими країнами є аграрний. Так, минулоріч ми експортували до КНР близько 35% українского зерна. Цьогоріч китайці мають намір розширити співпрацю з українським АПК: зрошення, садівництво, органічне виробництво, збільшення експорту замороженої яловичини та навіть намір запустити українську аграрну біржу.

Головне для України — пам’ятати про відповідність стандартам, щоб більше не виникало скандалу, як торік із українською кукурудзою.

Що ж до авіакосмічної галузі, тут теж не обійшлося без перемог. Китайська компанія Skyrizon планує інвестувати $250 млн у модернізацію українських виробничих та проектних потужностей “Мотор Січ”. Китайці мають намір залучати українських розробників до виробництва новітніх авіадвигунів.

Також чимало спільних проектів заплановано в галузі високих технологій. Китайські компанії Huawei та ZTE пропонують Україні запровадження мобільної мережі 4G. 

$250 млн китайських інвестицій заплановано вкласти в модернізацію “Укртелекому”. Вже зараз китайці допомогли Києву закупити понад 1 тис. відеокамер для спостережень за безпекою в місті. Також у 2016 році Huawei відкрив в нашій столиці власний R&D-центр, куди залучено 450 українських фахівців.

Усі ці проекти свідчать про те, що КНР справді дуже зацікавлена Україною та вважає інвестування нашої економіки перспективним. Однак довгострокові фінансові вкладення Піднебесної вимагають від нашої держави геть іншого підходу до захисту інвестицій. Без гарантій, що ці гроші справді “працюватимуть”, а не осядуть у кишенях, ризикувати мільярдами Китай знову не стане.

Автор: Checkpoint

Поділіться корисною інформацією з друзями:


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *