Як діяти, якщо вам трапились дорожні шахраї: поради водіям

Дорога завжди вимагає пильності. Зараз мало слідувати дорожнім правилам руху, а варто ще й слідкувати, щоб не натрапити на дорожніх шахраїв. Про те, як вберегти себе від автоафер, розповідає Канал 24.

Сценарій наживи на водіях дуже простий, але несподіваний. Отже, перед вашим авто нізвідки з’являється пішохід, який із незрозумілих для вас причин кидається під колеса авто. У вас шок, ви розгублені, і в такому стані можете стати легкою жертвою зловмисника. Мета таких шахрайств — швидко заробити на вас гроші.

Якщо не знати, як правильно діяти у такій ситуації, можна і штраф сплатити, і взагалі нарватись на кримінальне провадження. Отже, якщо під колеса вашого авто кинувся такий аферист, пам’ятайте про декілька важливих речей:

  • по-перше, варто діяти наввипередження, і заздалегідь встановити собі відеореєстратор, адже аферисти часто обирають своїми жертвами автомобілі, в яких цього пристрою немає;
  • якщо на авто немає відеореєстратора, а вам під колеса кинулася людина, розмову з нею потрібно знімати на камеру телефону. Зніміть пошкодження на постраждалому та пошкодження на автомобілі, а головне – як поводиться потерпілий і що він говорить. Ці відеоматеріали дозволять експертам зрозуміти, з чиєї провини сталася ДТП. Якщо у вас є відео, на якому людина вимагає у вас гроші, то її дії передбачені Кримінальним кодексом України і трактуватимуться як шахрайство.
  • звісно ж, із самого початку може бути незрозуміло, шахрай перед вами, чи звичайний пішохід, тому, насамперед, йому необхідно надати допомогу. Зразу викликайте швидку, за нею поліцію, а також повідомте свою страхову компанію.
  • переконайтесь, що поруч були свідки та візьміть їхні контактні дані. Проте варто бути обачним: якщо свідки однозначно наполягають на вашій вині і радять заплатити потерпілому гроші, цілком ймовірно,  що вони в змові із шахраям;
  • зупиніть також автомобілі, які проїжджали поруч із ДТП, можливо, на їх відеореєстраторах також відзнята пригода.

Шахраї, бачачи вашу послідовну поведінку, можуть просто втекти з місця події. Усе одно дочекайтесь поліції і в жодному разі не їдьте з місця ДТП до приїзду правоохоронців, адже зловмисники можуть повернутись і написати заяву на вас. У такому випадку водія автоматично визнають винним. Якщо потерпілий запевняє вас, що з ним усе в порядку, усе рівно дочекайтесь швидку. В інакшому випадку шахрай може поскаржитись, що ви відмовили йому в допомозі.

 

Автор:

Поділіться корисною інформацією з друзями:


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *