Як крадуть гроші з банківських карток? Шахрайство по телефону та в інтернеті

#шахрайство

За даними EMA, минулого року збитки власників банківських карток склали майже 340 мільйонів гривень

До кінця 2017 року кожен тридцятий українець може стати жертвою кібершахраїв

За прогнозами Української міжбанківської Асоціації членів платіжних систем (EMA), минулого року «дохід» шахраїв із платіжними картками зріс до 275 мільйонів гривень. Це вп’ятеро більше, ніж 2015 року, коли «прибуток» злочинців від шахрайства по телефону склав 51 мільйон гривень.

Основні методи, які використовують шахраї з банківськими даними, — це фішинг (шахрайство в інтернеті) і вішинг (шахрайство по телефону).

90% фішингових сайтів надають неіснуючі фінпослуги

Фішинг — це один із методів шахрайства з використанням так званої соціальної інженерії. Злочинці імітують діяльність реальних банків і компаній, використовуючи неголосові засоби комунікації (форми оплати на сайті, смс-повідомлення, імейли).

Понад 90% фішингових сайтів надають неіснуючі послуги з поповнення мобільного рахунку та переказу коштів з картки на картку.

На шахрайських веб-ресурсах виманюють реквізити платіжних карток під виглядом надання неіснуючих послуг (поповнення мобільного рахунку, переказів з картки на картку). Або шахрайський веб-сайт зовні дублює ресурс компанії, якій користувач довіряє (клон Приват24 та Укрпошти). Такі сайти збирають реквізити платіжних карток для подальшої крадіжки грошових коштів із рахунків.

Три чверті постраждалих самі повідомляють злочинцям дані картки

Вішинг — різновид телефонного шахрайства і він не новий. Шахрай переслідує конкретну мету — змусити жертву повідомити конфіденційні дані карти. Злочинці під різними приводами виманюють у держателів платіжних карток їхні реквізити та іншу конфіденційну інформацію або змушують їх власноруч перерахувати кошти на рахунки поплічників.

Конфіденційні дані карти — це реквізити. Термін дії картки, тризначний код безпеки зі зворотного боку картки (код CVV2/CVC2), а також пароль смс від банку нікому не можна розголошувати.

Але знаючи, як влаштовані злочинні схеми, можна розпізнати шахраїв і зберегти свої гроші.

Автор:

Поділіться корисною інформацією з друзями:


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *