Оприлюднено Закон “Про внесення змін до Конституції України (щодо правосуддя)”

29 червня у газеті Верховної Ради “Голос України” офіційно опубліковано Закон від 02.06.2016 № 1401-VIII “Про внесення змін до Конституції України (щодо правосуддя)”, повідомляє Юрліга.

Закон набуває чинності через три місяці з дня свого оприлюднення, окрім частини шість статті 124 Конституції у новій редакції, яка набуває чинності через три роки.

Законом змінюється статус суддів, порядок їх призначення, відповідальність, а також зводиться суддівський імунітет до функціонального, встановлюється монополія адвокатури на представництво у судах, впроваджується інститут конституційної скарги, урізаються функції прокуратури.

Передбачено перехідний період для імплементації змін. Так, представництво винятково прокурорами або адвокатами у Верховному Суді та судах касаційної інстанції здійснюватиметься із 1 січня 2017 року; у судах апеляційної інстанції – з 1 січня 2018 року; в судах першої інстанції – з 1 січня 2019 року. Представництво органів державної влади та органів місцевого самоврядування у судах винятково прокурорами або адвокатами здійснюватиметься із 1 січня 2020 року. Представництво у суді в процесах, розпочатих до набуття чинності цього Закону, відбуватиметься за правилами, які діяли до набуття чинності, – до прийняття у відповідних справах остаточного судового рішення, яке не підлягає оскарженню.

Крім того, згідно зі змінами, буде створено Вищу раду правосуддя, яка:

  • вносить представлення про призначення суддів на посаду;
  • приймає рішення про порушення суддею чи прокурором вимог щодо несумісності;
  • розглядає скарги на рішення відповідного органу про притягнення до дисциплінарної відповідальності прокурора або судді;
  • приймає рішення про звільнення з посади судді;
  • дає згоду на затримання судді чи утримання його під вартою;
  • приймає рішення про тимчасове відсторонення судді від здійснення правосуддя;
  • вживає заходів із забезпечення незалежності суддів;
  • приймає рішення щодо переводу судді з одного суду в інший.

З дня набуття чинності Закону та до створення Вищої ради правосуддя її повноваження виконуватиме Вища рада юстиції.

Автор:

Поділіться корисною інформацією з друзями:


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *