Бензин знову подорожчає: прогноз експерта

Президент асоціації “Об’єднання операторів ринку нафтопродуктів України” Леонід Косянчук розповів, що прогнозоване падіння курсу гривні призведе до подорожчання бензину. Про це повідомляє Канал 24.

Порога падіння цін на бензин просто немає. Поріг є у скрапленого газу, а у бензину немає. Це залежить від місцевого ринку, тому що ми серйозно залежимо від імпорту. Є і другий момент – курс гривні. Адже наш уряд встановив податки в євро, а вже на кордоні це все перераховується в гривні. Тобто вони себе убезпечили від інфляції, а народу доводиться платити. Тому тут пряма залежність від курсу. Національна валюта пішла в глибоке піке. Через падіння курсу гривні через два-три тижні подорожчає бензин,” – зазначив Косянчук.

Експерт зазначає, що сума податків перевищує вартість самого бензину.

“Що стосується зовнішнього ринку, то він, як полохлива гімназистка в безмісячну ніч – ціни коливаються при будь-якій заяві щодо обсягів видобутку нафти. Це – ринок. Насьогодні вартість бензину на 80% залежить від національної валюти. Податки прив’язані до курсу гривні. При цьому сума податків вже перевищила вартість самого бензину. Навіть якби нам хтось дав бензин безкоштовно, на заправках він все одно вартував би приблиизно 12 гривень за літр. Просто тому, що держава свого не упустить. Ось і все”, – наголосив Косянчук.

Він вважає, що подальше підвищення цін на скраплений газ призведе до істотного зниження попиту на нього.

“У скрапленого газу є, скажімо так, свої закони. Його розділили по фракціям – бутан і пропан. На пропан одна ставка акцизу, а на бутан зовсім інша – набагато вища. Що більше ми боремося з тіньовим ринком, то небезпечніше йому працювати. Тому вони теж починають задирати ціни. Подальше підвищення цін на скраплений газ призведе до того, що він стане нецікавим для споживачів. І вони знову повернуться в лоно нафтопродуктів. Таким чином, попит на газ впаде, а це призведе до зниження його вартості. Спрогнозувати ж динаміку цін на бензин зараз просто неможливо”, – підсумував Косянчук.

Як повідомлялося раніше, українські автомобілісти почали частіше використовувати скраплений газ.

Автор:

Поділіться корисною інформацією з друзями:


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *