Ціни на газ в Україні: тримаємо курс на підвищення

Днями уряд змінив правила формування цін на природний газ для населення. Відтепер вартість «блакитного» палива переглядатимуть двічі на рік — 1 квітня та 1 жовтня. Чи вплине це на дорожчання газу? Як формуються тарифи? Чому українці споживають закордонне паливо, коли є своє?

Тарифи і ціни на газ

Згідно з Постановою, при коригуванні тарифів враховуватимуться середньомісячні показники цін на газ на німецькому хабі NCG (за півріччя).

Це все — з урахуванням витрат на транспортування до українського кордону та входу до газотранспортної системи (у перерахунку на курс Нацбанку), транспортування по Україні та націнку «Нафтогазу».

Минулого року ціну на 1 кубометр газу для населення підвищили практично вдвічі. Цього року імпорт газу з Європи (Україна вже кілька місяців взагалі не купує російський газ) також подорожчав. Наприкінці 2016-го–на початку 2017-го року «блакитне» паливо вартувало понад 6 тис. гривен за тисячу кубометрів.

Якою була б ціна на російський газ (кінцева для населення), сказати важко, адже до перемовин про його купівлю в РФ минулого року наш уряд так і не дійшов. Хоч наші й вели безплідні розмови про ціну за російський газ, що не перевищувала б 160 доларів за тисячу кубометрів, насамкінець вони таки хвалилися, що станом на листопад 2016 року Україна вже рік не купувала це паливо в Росії.

Роздрібна ціна на природний газ для населення не зміниться до 1 жовтня, — юристи

За декілька днів до затвердження нової тарифікації головний комерційний директор «Нафтогазу» Юрій Вітренко заявив, що з 1 квітня газ для населення може зрости на 40%.

У відповідь на це Прем’єр-міністр Володимир Гройсман вдався до заспокоєння загалу, що такого підвищення не буде. І майже відразу світ побачила Постанова уряду.

Опираючись на українське законодавство, Володимир Гройсман натякнув, що, збільшуючи ціни на газ саме таким чином, чиновники «Нафтогазу України» порушать український закон:

Ігор Кравченко, юрист

Міненерго зобов’язане провести перерахунок граничних цін на газ для населення та опублікувати їх на своєму веб-сайті за два місяці до початку газового півріччя. Оскільки Постанову прийняли 21 лютого, змінити ціну на газ до 1 квітня —значить порушити законодавчий порядок

 

Юрист ЮК “Центр Конфліктології і Права” Ігор Кравченко прогнозує, що встановлена до 31 березня гранична роздрібна ціна на природний газ для побутових споживачів не зміниться до 1 жовтня.

Щодо саме цієї дати — 1 жовтня — початку нового півріччя газового року, що передує початку опалювального сезону, то ціна, швидше за все, може змінитися. Принаймні, наразі експерти говорять про різні ціни — від 8,5 до 11 тисяч гривень за 1 тисячу кубічних метрів палива.

Але, якщо ціна на газ для населення не зросте хоча б до 9,6 гривень за кубометр, то Кабмін регулюватиме газовий ринок країни власноруч.

Подвійні стандарти українського уряду

Нещодавно деякі народні депутати, мабуть, «передивившись ретроспективу» роботи «Нафтогазу», заявили, що керівники цієї структури свідомо роблять усе, щоб закуповувати газ дорожче, коли це можна робити в інших місцях і в інший час набагато дешевше.

Так, за приклад береться друге півріччя 2016 року, коли «Нафтогаз» не хотів закуповувати «блакитне» паливо в Європі, за найнижчими цінами — від 180 доларів за тисячу кубометрів. А це було зроблено пізніше, в період найвищих цін, коли газ закупили на 30-40 доларів дорожче.

Напевне, не хотіли закуповувати в РФ — це питання політичне і, знаходячись у нелегких стосунках із Росією, намагання показати те, що Україна обходиться без імпорту газу з країни-агресора, виглядає патріотичним і не викликає зайвих питань.

Тим часом уряд сповідує подвійні стандарти: захищає право торгувати енергоносіями (антрацитовим вугіллям, якого в Україні також немає) з окупованими територіями Донецької і Луганської областей.

Ніщо не заважає уряду знизити остаточні ціни на газ

Дійсно, так було минулого року і така практика триває надалі, зазначає незалежний енергетичний експерт Валентин Землянський:

У «Нафтогазі України» просто не мали бажання визнавати, що ціна європейського газу тоді була вищою, ніж у російського гіганта «Газпрома». Проте і це не найстрашніше в цьому випадку. Проблема Постанови <…> полягає в тому, що у формулі ціни ще збережено прив’язку до німецького хабу, і газ, згідно з нею, стає просто непідйомним у ціні для пересічних споживачів. А робити цього за суцільної бідності нашого населення не можна. Ніщо не заважає уряду відкоригувати цю формулу в бік, так би мовити, зниження остаточних цін

Справді, уряд поспішає із так званим приведенням до європейських чи то ринкових цін на газ український і для населення, і для підприємств. Проте чи не дуже швидко це робиться, враховуючи невеликі статки наших громадян? Швидко, ще й як. Не будемо навіть спиратися на патріотизм та те, що начебто ми стали «незалежними» від російського газу, не купуючи його майже рік.

Виходом із цієї ситуації могло б стати, по-перше, уповільнення приведення тарифу на газ для населення до так званих комерційних показників, бодай «розтягнення» такого процесу в часі на роки (ну, не менше, ніж на 3 роки). За цей час економіка України мала б зміцнитися, а життя її громадян — поліпшитися.

По-друге, протягом усіх років незалежності й експерти, й урядовці, й самі українці зазначали, що Україна могла б спокійно обходитися власним газом, продаючи його населенню.

Це означає, що до 2020 року ми маємо щороку нарощувати видобуток українського газу, якого нам абсолютно вистачить. Коли нам вистачить газу власного видобутку, ми не будемо купувати газ за валюту в закордонних імпортерів — заявив Володимир Гройсман

З квітня 2017 року підвищення цін на газ для населення не повинно статися. Проте прогнозувати, що буде восени, ніхто поки не береться.

 

Такий показник громадян, що звертаються за отриманням субсидій, вражаюче високий. Попри те, що останніми роками українці використовують природного газу на одну чверть менше, політика ціноутворення не змінилася на користь споживачів і не зміниться найближчим часом.

Ігор ГОНТА

Автор: Checkpoint

Поділіться корисною інформацією з друзями:


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *