Що відбулося в Україні, поки всі обговорювали закриття соцмереж? Про мандати, заборони і реформи

#події
події в україні

Днями Петро Порошенко підписав указ про заборону популярних соцмереж і застосунків. Так, уся “сім’я” Яндексу — Яндекс.Карти, Яндекс.Затори та Яндекс.Таксі, електронна пошта “Майл.ру” та надпопулярна соціальна мережа “Вконтакте” тепер санкційні. Вето на використання накладено на програму “1С” і низку російських ЗМІ. Що ж відбулося у країні, поки загал відволікся на життя в мережі?

Приміром, того ж дня, 16 травня, коли було накладено санкції на російські соцмережі та сервіси, Верховна Рада позбавила мандата нардепа Андрія Артеменка через виявлене в нього громадянство Канади. За правилами, вільне місце в депутатському кріслі займе Валерія Заружко, бізнесвумен із Донецька.

Також нардепи схвалили законопроект, що впроваджує відповідальність за виготовлення і використання так званих георгіївських стрічок. Порушникам загрожуватиме адміністративна відповідальність у вигляді штрафу.

17 травня в Європарламенті нарешті відбулося довгоочікуване підписання документа, що впроваджує безвізовий режим України та ЄС. Подорожувати без віз українці зможуть із 11 червня.

Також цікаво: 5 графіків про безвіз із країнами ЄС. Про умови, документи і вимоги

Тим часом деякі українські оператори уже заблокували доступ до санкційних веб-ресурсів через мобільний інтернет.

Із найважливіших подій дня — затвердження законопроекту про пенсійну реформу. Попри чутки, вік виходу на пенсію для українців не зміниться, однак змін зазнає порядок нарахування трудового стажу. Пенсійний вік залишається на рівні 60-ти років для людей, які матимуть страховий стаж 25 років, а не 15, як було раніше.

Також у середу, 17 травня, комітет з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності відклав розгляд скандального законопроекту №6620, який начебто фактично блокує роботу Національного антикорупційного бюро України:

Цей законопроект несе серйозні загрози. По всіх кримінальних провадженнях чи то по фіскальній службі, чи то щодо депутатів через 5-10 днів просто з’явиться постанова про закриття, — пояснив Національного антикорупційного бюро Артем Ситник

18 травня нардепи проголосували за скасування “закону Савченко” — документа, що передбачав зарахування одного дня перебування в СІЗО за два дні у в’язниці.

Також у четвер нардепи не підтримали проект постанови про формування покрокової дорожньої карти проведення земельної реформи в Україні. Ця реформа є однією із обов’язкових умов від Міжнародного валютного фонду, яку Україна повинна провести до 2018 року.

Верховна Рада не внесла до порядку денного проекти законів про додаткові державні фінансові гарантії надання медичних послуг та ліків учасникам АТО. Ці документи дали б можливість тим, хто бере участь в АТО, лікуватися безкоштовно.

Також усі ці дні громадськість чекала на відповідь СБУ щодо перебігу розслідування убивства журналіста Павла Шеремета. Після того, як 10 травня журналісти оприлюднили власне розслідування справи, було викрито факт видалення співробітниками СБУ відео з камер спостереження поблизу місця вбивства. 18 травня журналісти ZN,UA оприлюднили відповідь СБУ на свій запит щодо цього факту, але ситуація не прояснилася. У Службі відповіли тільки, що слідство веде Нацполіція, а не СБУ, однак вони готові до співпраці. Трохи згодом Служба опублікувала офіційну заяву, в якій підтвердила готовність до залучення у розслідування.

Автор:

Поділіться корисною інформацією з друзями:


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *