На що витратити “гроші Януковича”? Міркуємо про те, що потребує мільярда доларів найбільше

#гроші

Наприкінці квітня Краматорський районний суд виніс рішення про конфіскацію $1,5 млрд (а це понад 40 млрд грн), що належали колишньому президенту Віктору Януковичу та його оточенню. А сьогодні й Апеляційний суд Донецької області відмовив в апеляції адвокатам Януковича. Можновладці по-своєму пропонували витратити ці гроші. А ми вирішили уявити, на що дійсно можна було б витратити півтора мільярда доларів

Нещодавно Петро Порошенко повідомив, що конфісковано $1,1 млрд та $200 млн в цінних паперах, і запропонував, на що їх слід витратити. Для загального розуміння, у 2015 році в нашу економіку у вигляді інвестицій прийшло лише вдвічі більше коштів — $2,96 млрд (за весь рік).

До роздумів президента приєдналося експертне середовище, а потім і частина населення. У мережі запустили спеціальний проект, де українцям пропонують обрати з чотирьох найпопулярніших варіантів, що ж робити з конфіскованими грошима.

Думки населення розділилися. Хтось пропонує вкласти ці гроші в розвиток промисловості, комусь забажалося витратити їх на підвищення соціального рівня життя населення, також пропонувалося “погасити” цими коштами кредити МВФ.

Придбати 20 танків “Оплот”

Один з найпопулярніших варіантів, на якому наполягає і президент. Як зазначає прес-служба президента, гроші підуть на відновлення боєздатності українського війська: кошти виділятимуться на підтримку заводів із виробництва боєприпасів, а також на засоби новітньої радіоелектронної боротьби, новітнє сучасне озброєння для модернізації сухопутних військ, контрбатарейні радари, оснащення, будівництво гуртожитків для контрактників і військових готелів для офіцерів.

Зараз Україна виробляє танки — “Оплот”. За одну таку машину необхідно викласти близько $5 млн — саме стільки коштували ці танки для Таїланду. Тож виходить, що за “гроші Януковича” можливо придбати лише два десятки нових “Оплотів”. Проте цього не вистачить навіть на танковий батальйон, не кажучи вже про бригаду. А це тільки танки, а ще потрібні літаки, зброя, спорядження.

Виплатити кожному пенсіонеру по 3,2 тис. гривень

Найбільш незахищеними в нашій країні є люди похилого віку. В Україні зараз 12,2 млн пенсіонерів. За 5 місяців 2016 року загальна сума витрат Пенсійного фонду становила 92,7 млрд гривень. Це приблизно в 2,5 рази більше, ніж конфісковані кошти.

Нехитрі розрахунки дозволяють визначити, що близько 40 млрд грн вистачить, щоб виплатити разову допомогу в розмірі 3,2 тис. грн кожному пенсіонеру в нашій країні. По суті, це мінімальна зарплатня по Україні. Враховуючи, що допомога буде разовою, вона мало що змінить в загалом скрутному становищі пенсіонерів.

Потребує все — і дороги, і медицина, і освіта

В Україні недофінансовані транспортна галузь, інфраструктурні проекти, медицина та освіта. Все це потребує коштів і чекає на реформи.

На освіту в 2016 році держава витратила майже 6% від ВВП. Це високий показник, на рівні з європейськими країнами. Однак ці кошти витрачалися малоефективно, тому вкладатися варто хіба в реформу освіти.

Що ж до медицини, то загальний обсяг видатків для Міністерства охорони здоров’я на 2017 рік запланований на рівні 62 млрд грн. Це лише на третину більше, аніж конфісковані “гроші Януковича”. Однак майже 14 млрд грн підуть на фінансування апарату МОЗ. Тож ці додаткові кошти для медичної галузі точно не були б зайвими.

Тепер щодо доріг і транспорту. Обсяг українського ринку автобусних пасажирських перевезень становить $1 млрд і відчутно перевершує залізничний ($800 млн) та авіа ($700 млн). Виходить, увесь наш авіа- та залізничний ринки пасажироперевезень разом вартують як конфіскована сума в екс-президента.

Хоча до бюджету 2017 року на ремонт доріг закладено вдвічі більше коштів, аніж роком раніше, ефект від цього відчув поки далеко не кожен українець. За передбачені бюджетом 18 млрд грн повинні відремонтувати понад 2,2 тис. км автомобільних доріг країни. А доріг у нас аж 172,4 тис. км, тож ці кошти точно не зашкодять.

Розплатитися з міжнародними кредиторами

Гроші президента-втікача за кількістю можна розцінювати як черговий транш МВФ. Станом на 1 квітня 2017 року державний та гарантований державою борг України склав $72,35 млрд. Тож віддати кредиторам ми зможемо незначну частину, що робить цей варіант використання коштів малопривабливим.

Нічого не робити, залишити на рахунку або перевести в золотовалютні резерви

Президент теж підтримує таку ідею. За його словами, частина конфіскованих грошей буде направлена на поповнення золотовалютних резервів (ЗВР) Національного банку України (НБУ). Президент повідомив, що завдяки цим коштам ЗВР виростуть до $18,4 млрд. Це повинно послабити тиск на валютний ринок з боку НБУ.

Певним сюрпризом в цій справі стало те, що ці кошти зараз “заморожені” та їх поки не можна використовувати.

Конфісковані кошти та їхнє призначення передбачені ще і проектом бюджету. Але там ідеться лише про 11,5 млрд грн. Для того, щоб робити щось з рештою суми, потрібно внести зміни до Закону України про державний бюджет України, — юрист ЮК “Центр Конфліктології і Права” Валентин Рижак

А це розтягнеться в часі, тому зараз важко сказати, на що насамкінець підуть кошти. До речі, станом на 12 травня вирок Краматорського міськсуду Донецької області щодо спецконфіскації $1,5 млрд в колишнього президента Віктора Януковича до Реєстра не надходив.

Автор: Checkpoint

Поділіться корисною інформацією з друзями:


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *