4 українських міста, в які варто інвестувати вже зараз

#інвестиції
рейтинг міст україни 2017

Бюджетна децентралізація принесла нашим містам небачені кошти, які місцева громада може використовувати для власних потреб, зокрема у привабленні інвесторів. Проте далеко не кожне місто може похвастати раціональним використанням коштів. Але ми визначили чотири українських міста, особливо привабливі для інвестицій і ведення бізнесу

За демографічними прогнозами, до 2030 року 2/3 українського населення буде жити в містах. Саме тому, попри основні міста для грошових вливань (Київ, Львів, Одеса, Харків і Дніпро), інші українські поліси стають щораз фінансово привабливішими для бізнесу. Ми з’ясували, в які українські міста слід інвестувати найближчими роками і чому від цього будуть задоволені всі — й мешканці, й інвестори.

Як Миколаїв став стартапом і чому це спрацювало

Для мера, колишнього IT-ішника, місто стало черговим стартапом. І ця стратегія спрацювала. Тепер місто, яке за радянських часів спеціалізувалося на суднобудуванні, вирішило відкинути цю діяльність (адже зі світовими гравцями тягатися Миколаїв не зможе).

Натомість там зосередилися на галузях, в яких місто має реальні перспективи: виробництво морського обладнання для невеликих суден, переробка сільськогосподарської продукції і розвиток водного туризму.

Такий тверезий і раціональний погляд команди міського очільника вже приносить свої плоди. Місто посіло перше місце в категорії кращих середнього розміру з економічної ефективності в рейтингу журналу fDi intelligence від Financial Times. Також Миколаїв на п’ятому місці серед кращих міст для бізнесу в Україні за даними Forbes.

Куди інвестувати в Миколаєві?

Для того, щоб швидко визначити, куди вкласти гроші та які в цьому перспективи, в Миколаєві відкрили онлайн-платформу з переліком проектів та об’єктів, що чекають на інвестиції. Серед них — і трамвайне депо, і річковий вокзал, кілька заводів та навіть будівництво поліклініки й технікуму.

Івано-Франківськ приваблює інвесторів “теплом” і креативом

Невелике західноукраїнське місто також взялося за саморозвиток. На відміну від індустріального Миколаєва, столиця Прикарпаття вирішила зосередитися на зрошуванні інтелектуального класу в місті. 

Представники саме цього прошарку населення є каталізатором креативних перетворень у суспільстві. Подібну стратегію свого часу розвивала Великобританія, що зараз є лідером в галузі креативної економіки.

Івано-Франківську пощастило, адже в нього з’явилася група активістів “Тепле місто”. Небайдужим уже вдалося запустити в місті Школу урбаністики, кілька мистецьких резиденцій.

Відкрили й перший в Україні громадський ресторан Urban Space 100 — зразок соціального підприємства, коли до його створення долучилася сотня людей, які вклали в це гроші. За умовами проекту, 80% виручених від нього коштів підуть на розвиток міста. Таким чином вдалося реалізувати вже 38 нових самобутніх проектів. Серед них — розробка візуального стилю міста, профінансована 46 франківськими компаніями.

Новий логотип міста увійшов у short-list фестивалю реклами «Каннські леви» в категорії Large Scale Logo і став одним із 5-ти кращих логотипів у світі в 2014 році.

новий логотип івано-франківська

Куди інвестувати в Івано-Франківську?

На сайті громадського об’єднання є цілий ряд проектів, що чекають на фінансування. Серед них — реконструкція заводу “Промприлад” і перетворення цього простору на інноваційну платформу нового формату; встановлення по місту велопарковок; створення привабливих рекламних вивісок, що враховуватимуть естетику зовнішнього середовища тощо. Внести свою лепту може кожен. 

Кривий Ріг пропонує безліч варіантів

Це місто — одне з найбільших постачальників залізної руди у світі. Також Кривий ріг є одним із найбільш забруднених міст країни.

Міська громада розробила сайт зі спеціальним путівником і картою інвестиційних можливостей: створити промислово-тепличне господарство з вирощування овочів, побудувати в Кривому Розі інноваційний культурний Центру, який стимулюватиме в місті розвиток сучасних мистецтв, побудувати аквапарк та створити індустріальний парк. 

інвестиції в кривий ріг

Тростянець реформував комунальні служби і бореться за інвестиції

Це містечко є звичайним районним центром в Сумській області. Але завдяки злагодженій та раціональній роботі міської влади, Тростянець ще в часи централізації досягнув хороших результатів: в 2009 році посів четверте місце в Україні за рівнем громадського порядку та благоустрою, а 2010 Тростянець визнано другим серед міст районного значення.

Чотири роки поспіль Тростянець визнавався одним із кращих українських міст із залучення інвестицій, використанні культурної спадщини та заохоченні громадськості до міських ініціатив.

У місті вдалося реформувати комунальні підприємства (з 2 їх розформували на 12, які працюють значно ефективніше). Ще в 2007 році всі квартири в Тростянці переведені на індивідуальне опалення.

Бюджет населеного пункту за 10 років збільшився вп’ятеро, в місті працює міжнародна компанія «Mondelēz International». Також тут розвивають культурні ініціативи, виступають музиканти світового рівня, щороку на фестивалі Тростянець відвідують тисячі туристів.

Куди інвестувати у Тростянці?

В інвестиційній брошурі міста є перелік вільних земельних ділянок для промислової та житлової забудови. Також пропонують інвесторам вкласти гроші в розвиток промислового парку містечка і розробку свердловини з артезіанською водою.

Наші міста доводять, що бюджетна децентралізація стала чудовим стартом в розвитку особливостей населених пунктів. Тепер кожне українське місто стало своєрідним стартапом, успіх якого залежатиме від того, скільки інвестицій місто привабить та як ними розпорядиться. 

Автор: Checkpoint

Поділіться корисною інформацією з друзями:


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *