Чому робота вдома шкодить кар’єрі? Текст для тих, хто мріє втекти з офісу

#робота

Вільний робочий графік і ранки вдома, а не в заторах, затишок оселі та відсутність тотального контролю — цим приваблює робота вдома. Але чому не всі обирають цей формат і як така робота може нашкодити кар’єрі? Розвінчуємо міф про те, що працювати з дому дорівнює отримувати зарплатню за байдики

Роботу з дому обирають чимраз більше фахівців

Щороку кількість віддалених працівників або тих, хто працює в режимі гнучкого графіка, в усьому світі збільшується на 20-30%.

А галузі, працівники яких віддають перевагу роботі з дому, вже давно не обмежуються “вільними” професіями художників, дизайнерів чи письменників. У тренді — зміни робочих моделей тих професій, які передбачають пряму комунікацію (медицини, освіти, фінансового чи юридичного секторів).

робота з дому

За даними дослідницького центру Superjob, сьогодні кожна п’ята компанія (22%) має віддалених співробітників, оформлених у штат. Ще 10% організацій користуються послугами віддалених працівників на аутсорсингу.

Враховуючи інтерес міленіалів (або покоління Y — тих, хто народився після 1981 року) до такого виду роботи, майбутнє — саме за таким форматом праці.

Згідно з результатами дослідження AfterCollege, які в 2015 році проводили опитування серед студентів та випускників вишів, 68% опитаних заявили, що можливість працювати дистанційно значно підвищить їхню зацікавленість посадою.

В Україні робота з дому теж доволі популярна. Сайти з пошуку роботи давно запровадили рубрики для допомоги в пошуку праці тим, хто не бажають працювати в офісі. Так, ресурс Trud.com пропонує понад 8,5 тисяч вакансій із зарплатнею 10-50 тисяч гривень. А rabota.ua став майданчиком для розміщення понад 20 тисяч вакансій для роботи з дому.

Стрес, брак комунікації та неможливість просуватися кар’єрною драбиною

Однак робота з дому може викликати в працівника більший стрес, аніж праця в офісі. Про це свідчить дослідження, проведене агенцією Eurofound спільно з Міжнародною організацією праці. 41% тих, хто працює дистанційно, скаржилися на стрес. Тоді як серед офісних співробітників на фактор стресу вказували лише 25%.

“Домашні” працівники переймаються, відчуваючи провину перед колегами з офісу за те, що вони можуть робити щось без стосунку до роботи. В них також складається враження, що вони не допрацьовують визначений час, оскільки їх не контролюють. Як наслідок, такі працівники перепрацьовують. Психологічно вони перебувають на роботі значно довше.

Працювати з дому може не кожен. Випробування заторами, чергами і нечемами нерідко замінює спротив відволіканню на перекуси, серіали, кіно та все інше, що відволікає від роботи.

Працюючи з дому людина позбавляє себе важливої частини робочого процесу — комунікації з колегами. Адже часто робочі питання легше та ефективніше вирішуються завдяки обговоренню в колективі.

Навіть перепрацьовуючи вдома, розраховувати на кар’єрне зростання таким працівникам зазвичай не варто. Оскільки роботодавець не бачить, як вони працюють, при виборі кандидата на вищу посаду, він віддасть перевагу тим, хто щодня “маячать” перед очима, навіть якщо вони працюють гірше.

Як працювати з дому ефективніше? Прибираємо зайве та додаємо дисципліни

Розмежувати простір. На роботі треба працювати, а вдома — відпочивати. Тому створити в оселі робочу зону, де мозок одразу ж розумітиме, що тут варто працювати, — початковий етап в оптимізації простору.

Прибрати все, що відволікає. Коли доводиться змушувати себе до праці, виникає бажання робити тисячі інших речей. Серед них і традиційні викрадачі часу — соціальні мережі, сайти-порадники та інтернет-магазини.

Створити ритуали. Ритуали мають бути своєрідними орієнтирами протягом дня. Заварювати зранку каву означає, що робочий день розпочався. Обідня перерва та прогулянка — теж своєрідний сигнал для організму.

Дотримуватися режиму. Успіх віддаленої роботи залежать від самодисципліни. Наш мозок влаштований таким чином, що для нього краще, коли його обмежують. Окремі години відводити роботі, інші — відпочинку. Це правило поширюється й на будь-який інший формат роботи.

Як уникнути стресу працюючи в офісі?

Дослідники американського центру Gallup доводять, що значно менше стресу працівники відчуватимуть тоді, якщо хоча б один день працюватимуть з дому. Найкращою для цього виявилася середа. Тобто робочий тиждень вдасться розбити затишною, й не менш ефективною середою. Працівники почуватимуть себе в рази щасливішими, а ефективність їхньої роботи зросте на 12%.

Найближчими роками гнучкий графік роботи ймовірно стане природним явищем. Окремі компанії вже забезпечили свої офіси “гарячими столами”, зменшивши кількість робочих місць, ніж є працівників.

Проте віддалена робота — поки що невирішене питання для обох сторін процесу. Роботодавець має бути підготовленим ефективно контролювати роботу працівника, не порушуючи меж його особистого життя й часу, а працівник — підготовленим у самодисципліні та усвідомленні, що робота вдома — така ж відповідальна, що й в офісі. Адже якщо не організувати свою діяльність, вона швидко вийде з-під контролю.

Автор: Checkpoint

Поділіться корисною інформацією з друзями:


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *