Свавілля “по-народному”, або Як в Україні “віджимають” паливний бізнес

Рейдерство в Україні, що поновилося останніми роками, вже нікого не дивує. Проте трапляються цікаві випадки, коли кредитоотримувач, не розплатившись зі своїми боргами, будь-якими методами намагається заволодіти заставною нерухомістю і робить це доволі успішно — проявляє неабияке підприємницьке хамство, застосовуючи методи «тітушок», зброю, кулаки тощо. Яскравим прикладом такого дійства стала ситуація, яка склалася навколо двох компаній, — ТОВ «Нафтогазова компанія «Народна» (працює під брендом «АЗС «Народна») та латвійського ТОВ «ТРІ Менеджмент».

З чого все почалося

Кілька років тому, а точніше в період з 2012 по 2014 роки, дві компанії — нерезиденти України, поручителем, яких виступив бізнесмен із сумнівною репутацією, громадянин Білорусі Сергій Фятькович (численні ЗМІ писали, що його звинувачують у фінансових махінаціях, невиплаті податків державі у розмірі 5 млн грн. та інших протизаконних діях), отримали кредити в АТ “Балтик Інтернешнл Банк” (м. Рига, Латвія) на загальну суму понад 15 млн євро. Кредити призначалися для мережі компаній, які працюють на паливному ринку України під брендом “Народна”. Для забезпечення кредитів було передано в іпотеку 19 АЗС та дві нафтобази. Якийсь час відсотки за кредитом сплачувалися, проте згодом боржник перестав це робити, а жодні листи-нагадування, які йому надсилав банк упродовж 6 місяців, та прохання виконувати свої зобов’язання на боржника не діяли. Коли сума боргу з урахуванням відсотків досягла 20 млн євро, банк відповідно до чинного українського законодавства, не бажаючи доводити справу до суду, через нотаріуса наклав на АЗС та нафтобази стягнення – продав їх (відповідно до ст. 38 Закону України “Про іпотеку”) третій особі – латвійській компанії “ТРІ Менеджмент”.

Проте, як з’ясувалося, не для того Фятькович передав банку заставу, щоб той задовольнив свої законні вимоги щодо повернення боргу. Попри втрату права власності компанії “АЗС “Народна” не бажали виселятися і спокійно продовжували працювати на заправках, ігноруючи пропозиції нових володільців залишити їх власність у спокої. Тривалі перемовини закінчилися тим, що нові власники навіть пішли на поступки українцям й підписали з ТОВ “Нафтогазова компанія “Народна” договір оренди, на дуже невигідних для себе умовах. Орендна плата була мізерною – у розмірі 5 тис. доларів щомісяця (за всі об’єкти), але головна умова – це спокійне і добровільне звільнення об’єктів колишніми власниками після завершення строку оренди. Перші кілька місяців орендна плата надходила на рахунки “ТРІ Менеджмент”, але згодом навіть така незначна сума здалася колишнім власникам надмірною і вони перестали її сплачувати. Стало зрозумілим, що європейські договірні відносини з нашими бізнесменами неможливі.

Користуючись нагодою, що термін договору оренди закінчився 01 березня 2016 року, керівники “ТРІ Менеджмент” найняли охоронну компанію, яка мала забезпечити збереження об’єктів (причому керівництво компанії офіційно звернулось до державної охоронної структури, щоб забезпечити повну відповідність законодавству всіх процедур передачі і володіння майном).

Бритоголові “тітушки” і 8 сумок зброї

Реакція “народного угрупування” у відповідь на спробу компанії “ТРІ менеджмент” встановити свої права на власній території не забарилася. Пізно ввечері, 18 квітня одночасно на три автозаправки (що по вул. Оноре де Бальзака, Волинській у м. Києві та у с. Погреби Броварського району) навідались численні (по 40-50 чоловік) групи бритоголових нахабних молодиків, які, погрожуючи зброєю, вивели охорону АЗС і зайняли територію. Тієї ж ночі була спроба силоміць заволодіти нафтобазою на Житомирщині. Дякувати охоронцям, вони дали достойну відсіч. Упродовж тижня аналогічних озброєних рейдерських нападів зазнали ще три автозаправки – одна в Житомирі та дві на Черкащині. Для показовості, що “хлопчики не жартують”, нападники навіть побили деяких охоронців АЗС, а одному навіть прострелили ногу. Свого апогею рейдери досягли пізно увечері 22 квітня на нафтобазі у с. Мамрин (Житомирщина), коли близько 40 “тітушок”, відтіснивши охорону компанії “ТРІ Менеджмент” до адмінбудівлі, взялися швидко зводити навколо неї глуху цегляну стіну. Представники власника нафтобази почали бити на сполох – зателефонували на “гарячу лінію” поліції, до управління СБУ та МНС у Житомирській області. Реакції – нуль! “І лише після того, як ми пригрозили міжнародним скандалом, приїхала поліція, – розповідає представник ТОВ “ТРІ Менеджмент” Алла Тоцька. – На очах у правоохоронців загарбники неохоче звільнили територію нафтобази, демонстративно склавши у два позашляховика вісім спортивних сумок зброї”.

Компанії-клони та інші сценарії

Варто зазначити, що свою загарбницьку діяльність “Народна” веде досить широкомасштабно та різнопланово, запроваджуючи різні сценарії та шукаючи будь-які прийнятні шляхи незаконного повернення своїх об’єктів. Пані Наталя Семена (керівник ТОВ “Нафтогазова компанія “Народна”) сьогодні активно роздає інтерв’ю й розповідає все з “точністю до навпаки”, бідкається тим, що це, мовляв, її компанія зазнає знущань та рейдерських нападів, не соромлячись, що її пояснення не витримують жодної критики.

Прикладів зухвалих дій “Народної” можна навести безліч, і не лише щодо озброєних нападів. Скажімо, вона вдається до створення так званих компаній-клонів, які пред’являють свої права на власність “ТРІ Менеджмент”. Яким чином відбувається “клонування”? Наприклад, одного дня представники “ТРІ Менеджмент” приїхали на свою АЗС по вул. Озерна, 3 і побачили, що їхньої “операторської будки” немає, натомість є новісінька чужа. “Проходячи поблизу”, представники “Народної” повідомили, що цей МАФ – їх власність і навіть документи показали. З’ясувалося, що один київський нотаріус (не Київрада чи будь-який інший державний орган!) власним рішенням присвоїла новому МАФу нову адресу – Озерна, 3 “А” й на підставі старих (анульованих) документів зареєструвала право власності на одну з компаній “Народної”. Отже, виходило, що на одному місці мали стояти два об’єкти: один старий – власність “ТРІ Менеджмент” і новий – власність “Народних”. Звісно, що вони не могли стояти на одному місці, внаслідок чого один кіоск зник, а другий стали захищати власники від “злочинних посягань” представників “ТРІ Менеджмент”. Аналогічним чином були створені клони АЗС по вул. Оноре де Бальзака, 3, Волинській, 66 у м. Києві та по вул. Промисловій, 2а, що у с. Мамрин на Житомирщині. Щодо вчинків нотаріусів (Л. Голій та О. Гаврилової), які займались цим “клонуванням”, – розмова окрема, оскільки показала всю слабкість нотаріату перед обличчям капіталізму по-українські. Зараз за фактом неправомірних дій нотаріусів вже порушено кримінальну справу й ведеться досудове розслідування. Ми ж продовжуємо нашу розповідь далі.

Практикує “Народна” і так званий метод судових спорів, начебто оскаржуючи в суді право власності компанії “ТРІ Менеджмент” на відомі АЗС та нафтобази. При цьому саму “ТРІ Менеджмент” до справи не залучають, а між собою починають “гратися” компанії “Народної”, згадуючи, що хтось комусь років з 20 тому щось не доплатив. Здавалося б, все це вже в минулому, дрібниця, абсурд, проте виникнення такого спору призводить до того, що мають бути скасовані всі угоди купівлі-продажу, анульовані будь-які боргові зобов’язання, а об’єкти (АЗС та нафтобази) повинні бути повернені колишньому власнику.

“Такі судові спори створюються ще й для того, аби “прикритись” перед правоохоронними органами, – пояснює юрист компанії “ТРІ Менеджмент”… – Це – цивільно-правові відносини, кажуть правоохоронці, а вони не мають відношення до кримінальних дій, передбачених статтею 206 Кримінального кодексу України “Перешкоджання веденню господарської діяльності”. Та завдяки втручанню представників Посольства Латвії в Україні, а також зверненню до компетентних державних органів нам вдалося даний сценарій зламати”.

Не гребують у “Народній” і такими методами, як підробка документів та підтасовка фактів, а також регулярна реєстрація нових компаній. З якою метою – зрозуміло. Ось лише один із прикладів. ТОВ “Нафтогазова компанія “Народна” (було створено у травні 2015 року) наразі демонструє свій договір оренди, укладений з однією з компаній мережі АЗС “Народна”, яка була ліквідована ще у березні, ніби й не помічаючи того факту, що право власності у квітні вже перейшло до ТОВ “ТРІ Менеджмент”.

“Будь-які дії “Народної” не вписуються у жодні юридичні чи навіть суто логічні рамки”, – розповідає керівник компанії “ТРІ Менеджмент” Арнольд Бабріс. – У відповідь на наші толерантні, відкриті та юридично правильні дії ми отримуємо збройні напади, залякування, брехню й абсолютно повну бездіяльність з боку правоохоронних органів. Навіть письмові відповіді на наші скарги та заяви до правоохоронців не можуть не викликати подиву: оскільки правоохоронними органами запропоновано було помиритись (як накажете помиритись з людиною, яка направила на тебе дуло пістолета?!), бо жодних порушень немає. Сміх та й годі”.

Хочете міжнародного розголосу – він буде

Звісно, не всі компанії, які наразі працюють під брендом “Народна”, дозволяють собі таку зухвалість та свавілля. Проте, як відомо, ракова пухлина розростається дуже швидко, особливо за сприятливих для цього умов. На сьогодні у заручниках “Народної” залишаються дев’ять господарських об’єктів, які належать ТОВ “ТРІ Менеджмент”, – два у Києві, п’ять – у Київській області, один – у Житомирі та два – в Черкаській області. Всі вони зайняті невідомими особами. Зарубіжна компанія, яка прийшла на український ринок і прагне працювати чесно та прозоро, змушена не зі своєї вини зазнавати економічних збитків, витрачати час та нерви на судову тяганину, оббивання порогів державних структур і врешті-решт щоразу натикатися на глуху стіну.

“Якщо у розмові з нашим юристом пан Карпенко заявив, що для нього повернути АЗС – питання принципове і є справою честі, то маю запевнити: для нас справою честі є господарська діяльність у правовому полі, торжество закону й справедливості, – зазначає Арнольд Бабріс. – За такого ставлення не лише до бізнесу, а й до людей в українську економіку ніхто не інвестуватиме. Чесно кажучи, мені не дуже хочеться давати інтерв’ю своїм ЗМІ з приводу того, що коїться у вашій державі. Бо це одразу ж буде ретрансльовано. Відтак, думаю, виникне чимало питань до ваших політиків й сформується ставлення до України в цілому. Проте, якщо проблему не буде врегульовано – змушений буду це зробити. В Україні ми зіткнулися з повним беззаконням та свавіллям, і це не може не викликати стурбованості з боку європейської спільноти”.

Важко не погодитись з цими словами. Ми хочемо стати членом Євросоюзу, прагнемо безвізового режиму, очікуємо надходження інвестицій, бо нам потрібно піднімати економіку. Але з урахуванням всього того, що наразі відбувається в нашій державі, багато європейських політиків та бізнесменів задумаються – а чи варто це робити?

Алла Малієнко

Автор:

Поділіться корисною інформацією з друзями:


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *