Незаконні обшуки компанії “Глобал”: хто зупинить свавілля податківців

Ще в липні поточного року Прем’єр-міністр Володимир Гройсман зустрівся з підприємцями та чиновниками. Раптом він узяв свій телефон та почав зачитувати присутнім схеми отримання хабарів працівниками фіскальної служби й митниці та відповідних знущань над підприємцями. «Ця інформація не відповідає дійсності», — намагався виправдатися хтось із держслужбовців. «Ваша відповідь мене не влаштовує», — наголосив Прем’єр. Саме на тій зустрічі пан Гройсман пообіцяв ліквідувати податкову міліцію як непотрібний орган у системі Державної фіскальної служби. Й ось що відбувається зараз, глибокої осені…

Отож, якраз днями представники громадської правозахисної організації та журналісти зацікавилися нахабним цькуванням фіскалами працівників низки підприємств середньої руки під назвою «Глобал», що розповсюджують якісну імпортну косметику на вітчизняних теренах, звичайно ж, задля того, аби наші найгарніші у світі жінки стали ще привабливішими та впевненішими в собі.

Конфлікт цього підприємства з правоохоронцями бере початок ще понад рік тому. Саме тоді співробітники прокуратури Солом’янського району спільно з податковою міліцією звинуватили посадових осіб підприємства в ухиленні від сплати податків на мільйони гривень. Правоохоронці провели масштабні обшуки на підприємстві та вилучили кошти, документи, техніку та косметичну продукцію, фактично повністю зупинивши проведення господарської діяльності компанією. Проте, зрештою, жодне обвинувачення не підтвердилося, всі вони були зняті, а продукція повернута її власникам. Треба сказати, що на висоті опинилися адвокати чесних підприємців.

Але в липні поточного, 2016-го, року було зареєстровано нове провадження проти «Глобал». Причому цього разу його ініціатором виступив зовсім інший територіальний підрозділ ДФС – Печерського району міста Києва.

Так, 24 жовтня 2016 року працівники відповідного слідчого управління одночасно провели обшуки на декількох підприємствах та в приватних квартирах посадових осіб цих підприємств з порушенням основоположних прав людини і громадянина та норм Кримінального процесуального кодексу України.

«Уявіть собі, — з прикрістю розповідає простий співробітник підприємства,  — податківці усіх нас завели на склад та й тримали там з ранку до пізнього вечора. Вийти можна було хіба що до туалету. Під час обшуку податкові міліціонери вилучили речі, гроші, товар та документи».

Як і водиться, на руках слідчих була ухвала слідчого судді – дозвіл на проведення обшуку. Втім, нічого законного в діях податківців під час обшуку не було. Так, в ухвалі про проведення обшуку дозвіл на його проведення надавався конкретній особі, а саме – старшому слідчому управління фінансових розслідувань печерської податкової Сафіну Р.І..Однак обшуки проводили зовсім інші слідчі, без підтвердження належних повноважень та без присутності Сафіна Р.І..

Окрім того, під час обшуку було вилучено речі та грошові кошти, дозвіл на вилучення яких ухвалою судді надано не було та які не мають жодного відношення до вказаного кримінального правопорушення, а документи, зокрема їхні оригінали, що вилучалися, – взагалі слідчими не перевірялися й не описувалися.

Та справжній шок спіткав працівників «Глобал» наступного дня, 25 жовтня. На підставі тієї ж суддівської ухвали печерські податківці заявилися на підприємство вдруге. І цього разу законністю теж не пахло. Адже, відповідно до ч. 1 ст. 235 КПК України, ухвала судді про дозвіл на обшук житла чи іншого володіння особи надає право проникнути до житла чи іншого володіння особи лише один раз.

Ось тому й зустріли 25 жовтня ретивих податкових міліціонерів представники громадськості разом із адвокатами та журналістами. Й усі ми разом стали свідками вельми цікавої суперечки між адвокатом Тетяною Войновою та керманичем слідчих Романом Сидорчуком. Звісна річ, вказаного в ухвалі судді Сафіна Р.І. знов ніхто з присутніх так і не побачив. Зате не бракувало інших фіскалів. Разом із Сидорчуком прибули співробітники податкової Роман Циба, Сергій Дарчук, Андрій Фонарюк, Наталія Сорокіна, Андрій Деркач, Ганна Каленчук. Це ж треба, скільки фіскалів на одне підприємство!

«Шановний пане слідчий, — ввічливо роз’яснює Сидорчукові адвокат пані Войнова, — чи відомі вам норми Кримінально-процесуального кодексу, згідно з якими ви не можете вдруге влаштувати обшук на підставі тієї ж самої ухвали, того ж самого судді і в тому ж самому приміщенні? І чому сьогодні, як і вчора, обшук проводите ви, а не пан Сафін?».

«Аргументи» слідчого Сидорчука приголомшують своєю безпідставністю й не витримують жодної критики:

«Та ви ж зрозумійте, склад великий! Речей та товару багато! Ну, не встигли ми вчора все описати, перевірити! Це ж той самий обшук, тільки розтягнений в часі! А Сафін мені дав доручення».

Правозахисниця Тетяна Войнова миттєво зауважує:

«А нічого подібного! Такого поняття в чинному КПК України немає, — підкреслила адвокат. – Згідно ухвали судді, ви один раз можете влаштувати обшук, і не більше!».

І хоч відповісти панові Сидорчуку на це було, м’яко кажучи, нічого, громадськість вирішила викликати звичайну поліцію. Але прибулі правоохоронці спокійнісінько так собі почали роз`яснювати «колегам» з ДФС, що вони… мають право проникнути до складу! Якась корпоративна єдність «блюстителів» закону.

Тут на допомогу свавільникам прибув і заступник начальника оперативного управління Печерської податкової Меркотун Анатолій Володимирович, заявивши з ходу:

«Ми проведемо обшук без ухвали! – Не заважайте нам, бо викличу спецназ і всіх вас викинемо звідси!».

До пізнього вечора ми (журналісти — Ред.) були разом із працівниками постачальників жіночої краси. Фіксували кожне правопорушення, готувалися сфотографувати свавілля, якби податківці почали виносити речі.

Та ба! Знов не встигли бідолашні фіскали все описати! І наступного дня вони вкотре почимчикували на підприємство, продовжуючи знущання над людьми та блокуючи роботу компанії, наносячи кожного дня чималі збитки.

Між тим представники громадськості підготували колективне звернення Президентові Петру Порошенку, Прем’єр-міністрові Володимиру Гройсману та голові Державної фіскальної служби Роману Насірову. І вийшли 27 жовтня під стіни Кабміну з акцією протесту.

Щоправда, цього разу вели протест не проти Прем’єра. Тому що якраз голова Уряду на боці підприємців. Ну, пообіцяв же він ліквідувати податкову міліцію?

А всі факти, зібрані журналістами, свідчать: швидше за все, наші «браві» податкові міліціонери – це «добрі помічники» конкурентів «Глобал». Зрозуміло, за що й чому. От не вийшло в одному районі — дали хабаря податківцям іншого. Хіба таке не спадає на думку?

Уже котрий місяць українські підприємці вимагають від держави повного скасування податкової міліції – фактично паразитарної структури, що нагло «проїдає» бюджет та є клоакою хабарництва, замовлених справ і знаряддям конкурентних “розборок”. Окрім них, ще п’ять структур виконують ті ж самі функції. Гройсман погодився й пообіцяв… Може, недовго залишилося чекати?

 

Схожі теми:

Відчиняйте, поліція! Як поводитися під час обшуку

Податкова поліція: нова гра в старі ворота

Автор: Checkpoint

Поділіться корисною інформацією з друзями:


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *