Уся правда про метанол, або Як «труять» мізки українців

#розслідування

Чи настільки небезпечна «незамерзайка», як це підносять українцям? І як із цим ідуть справи в Європі, куди ми так старанно прагнемо потрапити?

Одного разу виробник зимових омивачів, аби довести, що його продукція безпечна, налив повну склянку рідини й залпом випив її. Було це насправді чи ні, невідомо. Але зараз, судячи з волань в інтернеті, зимові омивачі вважають страшенним злом.

Метанол небезпечний. Але справа не тільки в цьому

Усі аргументи противників зимових омивачів зводяться до того, що метиловий спирт у їхньому складі практично перетворює омивачі на отруту для водіїв і пасажирів автомобілів. Дійсно, метанол — украй токсична речовина. Якщо вона потрапляє в організм людини, то викликає в кращому разі отруєння, а в гіршому – летальний результат. Причому, якщо він потрапляє в організм у дуже великих дозах, отруєння може протікати миттєво і призвести до незворотних наслідків.

Але водночас псевдоэексперти, які так люто борються проти використання вітчизняних «незамерзайок», чомусь не зважають на один важливий момент. Те, що в допустимих кількостях метанол не завдає жодної шкоди. Понад того, він навіть наявний у деяких харчових продуктах: фруктах, соках, винах, горілці, коньяці.

Допустима кількість метанолу в продуктах – 0,2%, у технічному спирті – 0,5%. Тобто виходить, що якщо в омивачі і є метанол – це ще не говорить про те, що він небезпечний для здоров’я людини. Все залежить від того, чи перевищує кількість метилового спирту норму.

Цікавий факт: іще відносно недавно українські виробники абсолютно спокійно виготовляли незамерзаючу рідину на основі метилового спирту. Але в 2007 році влада Російської Федерації ввела заборону на виробництво та реалізацію населенню склоомивачів, що містять метиловий спирт. І раптово того ж року, услід за російською владою, аналогічну заборону для виробників увів головний державний санітарний лікар України.

Основна причина такого рішення в РФ полягала у «жахливій алкогольній культурі країни». Виходить, використовувати метанол у стеклоомивачах вони заборонили тільки тому, що росіяни поголовно пили все, що потрапляло під руку, зокрема гальмівну рідину й «незамерзайку».

От тільки як це стосується українських водіїв, яких, по суті, приписали до невиправних алкоголіків? Адже навіть незважаючи на очевидну безпеку метилового спирту у продуктах харчування, насилу віриться в те, що вітчизняні виробники купуватимуть «незамерзайку», щоб пити її з друзями.

А ось те, що кожну зиму хтось навмисне розпускає страшилки про метиловий спирт, щоб на його тлі ізопропіловий здавався мало не нектаром – цілком можливо. Особливо, якщо цей хтось лобіює інтереси виробників ізопропилу.

Слід зазначити, що автомобілісти Європи та США вже десятиліттями зовсім спокійно омивають лобові стекла своїх автоівок рідинами на основі метанолу та чудово себе почувають. Отже, європейці й американці знають, що в допустимих кількостях саме цей технічний спирт робить склоомивач ефективним при екстремально низьких температурах.

А як же той факт, що метанол надзвичайно шкідливий? – запитаєте ви. Іноземці це розуміють, але при цьому знають, що ізопропіловий спирт, який використовується як дорога альтернатива метанолу, навіть небезпечніше.

Наприклад, гранично допустима концентрація парів ізопропилу в повітрі – 0,6 мг на кубометр. У той час коли для метанолу цей показник становить 1 мг на той же об’єм. А ще в метилового спирту немає неприємного запаху. На відміну від ізопропілового, до якого виробники додають синтетичний ароматизатор, що викликає головні болі.

Крім цього, в Європі розуміють, що метанол небезпечний для здоров’я, тільки якщо приймати його усередину і в чистому вигляді. Але чи стане розслудлива людина це робити?

І взагалі, якщо слідувати логіці головного санлікаря, то потрібно було б заборонити й, наприклад, побутову хімію, яку щодня використовує будь-яка господиня, адже вона теж містить метанол?

Сумнівна «турбота» про здоров’я споживачів

Тим часом держслужби старанно створюють видимість, що вони повністю контролюють цей сегмент ринку. Чому тільки видимість? У грудні 2017 року Держпродспоживслужба вирішила самостійно відібрати цілий ряд зразків вітчизняних «незамерзайок» і перевірити їх за різними показниками, зокрема й на вміст метанолу.

Ось тільки раптовий напад «державної опіки» більше скидається на сумнівну демонстрацію. Притому, що в різних кількостях метанол виявили в багатьох зразках, виокремили чомусь тільки одну марку. І не когось із новачків або локальних виробників, а велику компанію з відомим ім’ям в Україні та за кордоном.

Як винищують вітчизняних виробників

Новина про те, що «жах яка смертельна отрута» була знайдена в склоомивачі «Зимовий концентрат-80» торгової марки LEDOCOOL, з радістю розкрутили ЗМІ, після чого на підприємство з бездоганною репутацією блискавично обрушилася лавина громадського обурення та нападок.

У цьому галасі громадськість не звернула уваги те, що в сухому оголошенні Держпродспоживслужби не було сказано ні слова про те, скільки саме метанолу знайшли у зразку склоомивача LEDOCOOL.

А як виявилося, це був мізерний відсоток, який апріорі не може зробити склоомивач небезпечним для споживача. Але й цю несуттєву частку метилового спирту можна дуже просто пояснити: насправді склоомивач може містити метанол, адже це – невід’ємна складова сировини, з якої його виготовляють, зокрема етиловий спирт.

Як компанія, яка вже понад 15 років виробляє продукцію без метанолу, ми блискавично відреагували на цей безпрецедентний випадок. Партія товару, у складі якої виявили 1% метанолу, в найкоротші строки була утилізована. Оскільки всі процеси на нашому виробництві відповідають ічинним нормам і стандартам, можна припустити, що незначний відсоток метилового спирту міг потрапити до цієї партії разом із сировиною, – представник торгової марки LEDOCOOL Анатолій М’ясников

Після публікації новини Держпродспоживслужбы про раптову «знахідку» в продукції торгової марки LEDOCOOL був проведений ряд незалежних експертиз із безпеки їхніх склоомивачів. І в більшості «незамерзайок» LEDOCOOL метанол відсутній зовсім. Лише в окремих зразках метиловий спирт був присутній у кількості, допустимому навіть для харчових продуктів.

Результати незалежних випробувань показують, що омивач LEDOCOOL відповідає ТУ

Й ось, позитивна оцінка експертів про якість продукції торгової марки LEDOCOOL зіграла свою роль. Через місяць компанія отримала сухий лист від Госпродпотребслужбы, що, мовляв, вони змінили своє рішення, й омивач можна продавати.

Але якщо новина, що у відомому українському омивачі знайшли метанол, умить підхопили ЗМІ, то інформацію про те, що Держродспоживслужба різко змінила свою позицію, підозріло проігнорували.

Що заважає бізнесу працювати по-європейськи

А тим часом градус напруги та невиправданої істерії в суспільстві не згасає. Начитавшись страхітливих заголовків та перекручених фактів, споживачі штурмують офіс LEDOCOOL із питаннями та збуреннями, де краще закопати куплену «незамерзайку», щоб вона не отруїла дітей і собаку.

Насилу віриться, що такий сплеск у розпал сезону продажу зимових склоомивачів – проста випадковість.

«Найчастіше подібні інформаційні атаки використовують недобросовісні бізнесмени як інструмент для усунення конкурентів. Зазвичай, поширювані дані не відповідають дійсності та не мають жодного відношення до жертв інформаційних нападок.

Я раджу кожному підприємцю, який зіткнувся з неправдивими звинуваченнями у ЗМІ на адресу своєї компанії або себе особисто відстоювати свої права та вимагати спростування наклепу. Тим більше, що є позитивний досвід, який доводить ефективність юридичної боротьби з недобросовісною конкуренцією, – юрист АБ «Ципін і партнери» Тетяна Журавель

Зараз інформаційна війна проти LEDOCOOL зійшла на нівець. Але це не означає, що нападки не повторяться, якщо хтось із “доброзичливців” знову спробує завдати шкоди репутації чесного бренду.

Не виключено, що вся ця ситуація – лише жалюгідна спроба «змити» більш сильного конкурента з ринку склоомивачів руками служб і ЗМІ. А тим часом нам продовжують розповідати з трибун про боротьбу з корупцією та підтримку вітчизняного бізнесу.

Але, навіть незважаючи на все це, виробники склоомивачів сподіваються, що незабаром усе ж зможуть будувати свій бізнес за європейськими стандартами. А для того, щоб розвіяти міфи про «незамерзайку» та переконати когось у безпеці цієї рідини, їм не доведеться її пити.

Автор: Checkpoint

Поділіться корисною інформацією з друзями:


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *