Про що українці просять Президента: огляд петицій

Електронна форма звернення до влади є популярною у багатьох країнах світу. Україна не є винятком – після впровадження системи електронних петицій тисячі громадян звернулися через сайт зі своїми пропозиціями. Про що ж українці просять Президента?

За даними сайту Електронних петицій Офіційного інтернет-представництва України, наразі на розгляді перебувають дві петиції: №22/005147-еп – “Припинити постачання електроенергії, виробленої в Україні на тимчасово окуповану територію АР Крим” та №22/000050-еп – “Звільнення пана Шокіна та призначення відкритого та прозорого конкурсу на посаду головного прокурора України”. Обидві петиції за визначений термін у 3 місяці набрали більше 25 000 голосів, що дозволило їм потрапити на розгляд. Ці петиції були подані ще у 2015 році, але у переліку звернень із відповіддю їх немає. Остання вже давно втратила актуальність.

У поясненні “Як працює сервіс електронних петицій” зазначено:

“Інформація про початок розгляду електронної петиції, яка в установлений строк набрала необхідну кількість голосів на її підтримку, оприлюднюється у розділі електронних петицій на сторінці «На розгляді» не пізніш як через три робочі дні після набрання необхідної кількості підписів на її підтримку.

Розгляд електронної петиції здійснюється невідкладно, але не пізніше десяти робочих днів від дня оприлюднення інформації про початок її розгляду.

Про підтримку або не підтримку електронної петиції, адресованої Президентові України, публічно оголошується Президентом України на веб-сайті Офіційного інтернет-представництва Президента України.

Відповідь на електронну петицію не пізніше наступного робочого дня після закінчення її розгляду оприлюднюється у розділі електронних петицій на сторінці «З відповідями», а також надсилається у письмовому вигляді автору (ініціатору) електронної петиції”.

Як бачимо, теорія не завжди відповідає практиці, адже ці два звернення не мають відповіді уже майже рік.

Найпопулярнішою петицією, за яку зараз проходить збір підписів, є пропозиція тимчасово посилити правила переїзду на тимчасове та постійне проживання до України громадянам Російської Федерації ( №22/024607-еп). Її автор Донік Роман Вікторович пропонує впровадити більш жорстку систему отримання громадянами Росії дозволу на проживання, зокрема, зобов’язати п’ятьох поручителів-українців гарантувати порядність людини, за яку вони поручаються. Наразі за цю петицію зібрано 10126 голосів.

Серед останніх електронних звернень є й такі, які зовсім не стосуються міжнародної чи внутрішньої політики держави. Наприклад, Дьоміна Марина Ігорівна у петиції №22/027099-еп пропонує скасувати систему зовнішнього незалежного оцінювання.

«Висловлю думку мабуть не тільки мою, а і багатьох, якщо не всіх, інших батьків. Хто придумав ЗНО. Ви самі намагалися здати ці іспити. Навіщо так знущатися з наших дітей.
Ми й ви, у свій час, здавали звичайні випускні або вступні екзамени, вчилися, працювали, працюємо і “не лисі”.
Таке відчуття, що з наших дітей вундеркіндів готують, або задурюють голову “зайвою” інформацією, яку після ЗНО багато хто і не пригадає.
Це великий стрес для будь-якої дитини, навіть “найрозумнішої”», – вважає авторка.

 

 

Автор:

Поділіться корисною інформацією з друзями:


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *