Українсько-білоруський форум: бізнес підписав контрактів на 40 млн доларів

Експерти вже назвали цей форум найуспішнішою бізнес-подією року. Захід пройшов у межах офіційного візиту Президента Республіки Білорусь Олександра Лукашенка і зібрав понад 300 українських і 90 білоруських компаній

Цього року український експорт до Білорусі зріс на 40%

Серед світових торговельних партнерів України Білорусь посідає 7-ме місце серед країн світу після Німеччини, КНР, Польщі, США, Туреччини і 2-ге – серед країн СНД.


За 4 місяці 2017 року український експорт до Білорусі зріс на 40% порівняно з аналогічним періодом минулого року. Це свідчить про зацікавленість білоруського бізнесу в українській продукції. Водночас, не дивлячись на таку позитивну динаміку, між країнами існують бар’єри, що не дозволяють повністю реалізувати потенціал українсько-білоруської співпраці.

Існує проблематика кредитування і страхування експортних поставок, а також використання електронних торговельних майданчиків. Необхідно спростити процедуру торгівлі між українськими та білоруськими компаніями, що стимулює потік взаємних інвестицій, — Геннадій Чижиков, президент Торгово-промислової палати України

У Білорусі є можливості вільної торгівлі, які раніше були недоступні Україні. Геннадій Чижиков вважає, що одним із головних пріоритетів українсько-білоруського співробітництва є розвиток спільних проектів із машинобудування:

Білорусь розташована в євроазійському економічному просторі, а Україна – в асоціації з ЄС. Тому наші країни в силу географічних, логістичних і політичних моментів, зручні для створення спільних підприємств і продажу продукції на цих ринках

Українські й білоруські підприємства можуть співпрацювати в межах нарощування експорту на ринки третіх країн:

Експорт – це те, що відроджує вітчизняну економіку. Ми постійно говоримо про те, що Україна і Білорусь – це держави-сусіди, які повинні взаємно торгувати. Є ще одна важлива річ – кооперація для експорту на ринки третіх країн. Адже Україна має угоди про зону вільної торгівлі з Європейським Союзом, країнами Європейської асоціації вільної торгівлі, а з 1 серпня 2017 року набуває чинності й угода з Канадою.

Це гарна нагода для білоруських компаній спільно з їхніми українськими партнерами виробляти на території України продукцію для експорту на ринки цих країн. Білорусь також має можливості вільної торгівлі, які не доступні Україні, відповідно, українські підтриємста також мають можливість розглянути кооперацію з білоруськими компаніями для експорту в ці країни, — Наталія Микольська, заступник Міністра економічного розвитку і торгівлі, торговий представник України

Україна входить до 10-ки країн із виробництва та експорту продукції органіки, що може бути ще однією сферою для співробітництва між країнами.

Органіка – це  товари з високою доданою вартістю. Розвиток органічного виробництва сприяє реалізації експортного потенціалу, тому Україна і Білорусь можуть створювати спільні виробництва, а потім постачати свою продукцію на інші ринки, — Олена Ковальова, заступник Міністра агрополітики та провольства

Землю в Білорусі можна придбати за $10

Представники обох країн обговорили умови та переваги ведення бізнесу в Україні та Білорусі. Приваблива система оподаткування, державна підтримка, простота і зручність ведення підприємницької діяльності зробили Білорусь перспективною країною для іноземного бізнесу.

Там діє низка законодавчих актів, спрямованих на стимулювання розвитку бізнесу в сільській місцевості. Це стосується розвитку власного виробництва. Підприємці звільняються від сплати податку на прибуток протягом 7 років із дня реєстрації підприємства в сільській місцевості. Фермери не сплачують увізне мито при купівлі обладнання для розвитку свого виробництва.

За словами представників ділових кіл Білорусі, в тамтешніх селах є багато невикористовуваних будівель і споруд, що є власністю держави. Інколи отримати їх у власність для організації власного бізнесу підприємці можуть практично за безцінь –10 доларів.

Максимально спрощеною на сьогодні є процедура реєстрації компанії в Білорусі. Зареєструвати бізнес можна протягом одного дня.

Український та білоруський бізнес об’єднується

На перемовинах після форуму було підписано 16 комерційних договорів. Серед підписантів – «Білорусьнафта», «ДТЕК Нафтогаз», «УкрГазВидобування», «Гомсельмаш», «Техноторг Дон», Торговий дім МТЗ «Білорусь-Україна», «Барановицьке виробниче бавовняне об’єднання», ТОВ «Білтекс», ТОВ «СХІД-БЕЛАЗ-СЕРВІС», ПрАТ «Новотроїцьке кар’єрне управління», «БелАЗ», ПАТ «Арселор Міттал Кривий Ріг», «Могильовліфтмаш», ТОВ «Карат-Ліфткомплект», ТОВ із іноземними інвестиціями «БНХ Україна», ТОВ «Укравтозапчастина», компанія «Ерідон».

Контракт на 30 млн доларів підписали ДТЕК Нафтогаз і Білорусьнафта.

Ми проводимо міжнародні тендери, куди запрошуємо всі європейські компанії для проведення глибокого розвідувального буріння. У першому тендері ми визнали «Білорусьнафта» як переможеця. Зараз підписуємо контракт на буріння перших 4 свердловин глибиною понад 6 тисяч метрів, – Іван Гапич, директор Дирекції з розвідки та перспективного розвитку «ДТЕК Нафтогаз»

Ще один успішний проект спільно реалізовуватимуть компанії «БелАЗ» та «Арселор Міттал».

Ми підписали контракти на поставку важких самоскидів, вантажопідйомністю 136 тон. Сума контракту становить трохи більше $5 млн, – Петро Пархомчик, генеральний директор компании «БелАЗ»

Переважна більшість контрактів, підписаних на форумі, стосувалася машинобудівної галузі.

Україна дуже зацікавлена ​​в поставках білоруської техніки. Це комбайни, трактори, комунальна техніка, автомобілі МАЗ. На цьому форумі ми зустрілися з директорами найбільших білоруських заводів та провели попередні переговори щодо поставок цієї техніки в Україну, –  Олег Ковалівський, представник компанії «Промагролізінг-Україна»

Про закупівлю продукції машинобудування з Білорусі розповів представник компанії Arсelor Mittal Тахлон Паранджан:

Сьогодні ми підписали контракт на купівлю кількох вантажівок. Переговори велися близько 2-х місяців і нарешті ми перейшли до їхнього практичного завершення.  Наша компанія займається гірничою справою, і коли старі вантажівки стають непридатними, нам потрібно купувати нові. Як мінімум 5-6 вантажівок ми плануємо закуповувати в білорусів щороку

Голова Білоруської ТПП Володимир Улахович наголосив, що саме бізнес та його співпраця є рушійною силою українсько-білоруських відносин:

Наші підприємства підтримують торговельний баланс і прагнуть до його збільшення. Українсько-білоруський форум, який зібрав рекордну кількість учасників, – доказ цього. Це цікавий майданчик для розвитку торговельно-економічних відносин між нашими країнами

Автор:

Поділіться корисною інформацією з друзями:


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *