Зарплата вчителів збільшиться на третину

Загальне підвищення зарплати бюджетників дозволить збільшити зарплату вчителям на третину. Таку заяву зробила Міністр освіти і науки України Лілія Гриневич, повідомляють у Міносвіти.

 “На 2017 рік ми просуваємо вчителя в тарифній сітці. Я вважаю абсолютною несправедливістю, що вчитель вищої  категорії оплачується по 12-му тарифному розряду, а молодий викладач вищої школи, при всій повазі, – по 15-му. Це розрив має бути подолано”, – зазначила Лілія Гриневич.

Просування вгору на два розряди по тарифній сітці дасть можливість підвищити зарплату педагогічним працівникам від 500 до 800 грн. Додатково відбуватиметься підвищення заробітної плати для всіх бюджетників через підвищення мінімальної заробітної зарплати. Таким чином, з урахуванням всіх факторів, зарплата вчителям в наступному році підвищиться близько на третину. 

Міністр освіти і науки України також зазначила, що змін лише зарплати недостатньо, про що свідчить досвід різних країн світу. Наприклад, в Польщі були спроби підняти заробітну плату вчителям. Зараз експерти, що аналізували результати реформ, зазначають,  якщо водночас з підняттям зарплати не буде змін в системі кваліфікації і вимог до вчителя, то тоді збільшення оплати праці жодним чином не відобразяться на якості освіти в школі.

 “Моя позиція полягає  в наступному: ми маємо піднімати заробітну плату вчителям, але маємо міняти й систему підвищення кваліфікації, про що йдеться в законі «Про освіту». Ми маємо більше мотивувати кращих, бо вони мають стати агентами змін – тут йдеться про добровільну сертифікацію вчителів. Ми маємо ставити нові вимоги до методик викладання – тоді це буде процес, що відобразиться на результативності і якості навчання дітей”, – наголосила Лілія Гриневич.

Автор:

Поділіться корисною інформацією з друзями:


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *