В Україні хочуть запровадити мораторій на підвищення комунальних тарифів до 2018 року

У парламенті зареєстрований проект постанови №4218, який пропонує ввести мораторій на підвищення комунальних послуг до 31 грудня 2017 року. Про це пише портал Antiraid.

Цим законопроектом пропонується про провести аудит витрат виробників комунальних послуг, які закладаються в тариф. Крім того, пропонується почати реалізовувати державну програму енергоефективності в комунальній сфері.

За словами авторів законопроекту, за два роки державні витрати на субсидії досягли рекордних розмірів і перетворилися на непосильний тягар для державного бюджету, адже середній розмір житлової субсидії в Україні вже перевищив розмір прожиткового мінімуму. І чим більше комунальні тарифи, тим більше зростають витрати держави на субсидії.

Тому,  збільшення комунальних тарифів не тільки є економічно неефективним, а й непосильним для громадян.

“За час дії мораторію необхідно провести аудит фактичних витрат виробників послуг ЖКГ, виявити “слабкі місця “, непрофільні витрати, втрати мереж. Сформувати карту проблемних регіонів. Також, на нашу думку, необхідно взяти кілька регіонів і ті витрати, які держава повинна направити на субсидії в разі чергового подорожчання газу, перенаправити на енергоефективність. Держава повинна реально допомогти людям позбутися від цієї комунальної залежності, а підприємствам – виробникам комунальних послуг – модернізувати свої потужності і таким чином – знизити витрати на виробництво, а отже – і тарифи. Треба відмовлятися від небезпечної політики проїдання коштів. Тому що рано чи пізно ми прокинемося в холодних будинках і з порожніми гаманцями “, – заявив Віктор Бондар, один із ініціаторів законопроекту.

Серед інших пропозицій було також формування законодавчої бази щодо стимулювання заходів з енергоефективності.

 

 

Автор: Checkpoint

Поділіться корисною інформацією з друзями:


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *