Фінансові послуги зможуть надавати лише фінустанови

У ВР прийняли за основу законопроект №3739 “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо врегулювання особливостей ліцензування господарської діяльності з надання фінансових послуг”, пише Закон і Бізнес.

Законом визначено, що фінансові послуги надаються фінустановами, а також фізичними особами-підприємцями (якщо це прямо передбачено законом). Проте депутати більшістю голосів підтримали ідею, що такі послуги надаються лише фінансовими установами.

Відповідно до законопроекту, ліцензійні умови провадження господарської діяльності з надання фінансових послуг (за винятком професійної діяльності на ринку цінних паперів) затверджуються Національною комісією. Так, комісія видає ліцензії для здійснення фінансовими установами:

  • страхової діяльності;
  • діяльності з надання послуг накопичувального пенсійного забезпечення;
  • надання фінансових кредитів за рахунок залучення коштів;
  • діяльності з надання будь-яких фінансових послуг, що передбачають пряме або опосередковане залучення фінансових активів від фізичних осіб.

Проектом передбачено, що для отримання ліцензії слід подати до Національної комісії заяву. Крім цього, особи, які  не набули статусу фінансової установи, мають подати реєстраційну картку з інформацією, яка необхідна для внесення юридичної особи до Держєрестру фінустанов.

Зазначено, що про наявність або відсутність підстав для залишення заяви про отримання ліцензії без розгляду особу має бути повідомлено протягом 5-ти робочих днів з дня одержання відповідної заяви.

 

Автор:

Поділіться корисною інформацією з друзями:


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *