У Брюсселі підписали угоду про співробітництво між Україною та ЄВРОЮСТ

Угоду  про співробітництво між Україною та Європейською організацією з питань юстицій підписали Генеральний прокурор України Юрій Луценко та президент Євроюсту Мішель Конінкс, повідомляють на офіційній сторінці ГПУ у facebook.

Підписання Угоди відбулося в рамках робочої поїздки Президента П. Порошенка до інституцій Європейського Союзу.

Укладення Угоди є одним із критеріїв Плану дій щодо лібералізації ЄС візового режиму і відповідає намірам України та ЄС розвивати відносини у сфері юстиції та внутрішніх справ.

Набрання чинності Угодою створить правову основу для використання Україною можливостей Євроюсту передбачає реальне підвищення ефективності компетентних органів України та ЄС у розслідуванні і переслідуванні тяжких злочинів транснаціонального характеру, зокрема тероризму, незаконного обігу наркотиків, торгівлі людьми, корупції, кіберзлочинності, відмивання коштів, шахрайства та інших злочинів, вчинених за участю транскордонних злочинних організацій.

Співробітництво здійснюватиметься шляхом створення спільних слідчих груп, оперативного обміну інформацією, координації дій з протидії транскордонній злочинності, сприяння збору доказів, проведення інших процесуальних дій та надання правової допомоги, розв’язання конфлікту юрисдикції.

З метою підвищення ефективності співробітництва Україна зможе направити прокурора зв’язку до секретаріату Євроюсту.

Невід’ємною частиною Угоди є гарантії захисту персональних даних осіб, які беруть участь у відповідних кримінальних провадженнях.

Угода набере чинності після виконання сторонами власних внутрішніх процедур. Для виконання таких процедур українською стороною Угода вимагатиме ратифікації Верховною Радою України.

Переговори щодо укладення Угоди про співробітництво між Україною та Європейською організацією з питань юстиції (Євроюст) ведуться з 2006 року. Фактично, текст проекту було погоджено ще у грудні 2011 року, але підписання затримувалось через невідповідність системи захисту персональних даних в Україні європейським стандартам. Позитивний висновок з цього питання було зроблено експертами Євроюсту лише у грудні 2014 року що дозволило сторонам розпочати підготовку проекту до підписання.

Автор:

Поділіться корисною інформацією з друзями:


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *