Суд першої інстанції підтвердив правомірність дій Нацбанку стосовно банку «Юнісон»

Суд першої інстанції підтвердив законність віднесення ПАТ «Банк «Юнісон» до категорії неплатоспроможних через непрозору структуру власності, повідомляє НБУ. Окружний адміністративний суд міста Києва рішенням від 23 червня 2016 року повністю відмовив одному з акціонерів ПАТ «Банк «Юнісон» у задоволенні позовних вимог, якими позивач просив суд:

  • визнати протиправною постанову НБУ про віднесення ПАТ «Банк «Юнісон» до категорії проблемних;
    визнати протиправною та скасувати постанову НБУ про віднесення ПАТ «Банк «Юнісон» до категорії неплатоспроможних;
    визнати відсутність компетенції НБУ вимагати надання документів стосовно фінансового, майнового стану та джерел походження коштів ключових учасників у структурі власності банку;
    визнати протиправним та скасувати рішення НБУ про визнання структури власності ПАТ «Банк «Юнісон» непрозорою.

Таким чином, суд першої інстанції підтвердив правомірність дії регулятора на всіх етапах взаємодії з ПАТ «Банк «Юнісон» з питань приведення структури власності цього банку у відповідність до вимог щодо прозорості.

Згідно з законом, у позивача є 10 днів з дня отримання копії судового рішення для оскарження цього рішення в суді апеляційної інстанції.

Нагадаємо, що Правління Національного банку України прийняло рішення від 28 квітня 2016 року № 300 про віднесення ПАТ “Банк “Юнісон” до категорії неплатоспроможних.

Починаючи з середини 2014 року Національний банк України неодноразово звертав увагу ПАТ “Банк “Юнісон” на невідповідність структури його власності вимогам прозорості.

Так, станом на 1 січня 2014 року акціонерами банку були дві юридичні особи, зареєстровані в Ліхтенштейні: компанія IDP Capital LTD – 82,5% акцій банку та компанія MCHL Finance LTD – 17,5% акцій банку. Інформація про акціонерів цих компаній банком не розкривалася з огляду на те, що учасниками кожної з них було більше 10 осіб, жодна з яких не володіла часткою 10% або більше.

У листопаді 2014 року структура власності банку змінилась і його акціонерами стали 11 юридичних осіб. Інформація про нових акціонерів банку та їх структури власності була розкрита банком Національному банку України лише після набрання чинності у березні 2015 року Законом України “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо відповідальності пов’язаних із банком осіб”.

На дату віднесення банку до категорії неплатоспроможних акціонерами ПАТ “Банк “Юнісон” були 11 компаній, зареєстрованих у Республіці Кіпр, жодна з яких не володіла часткою 10% або більше статутного капіталу банку. У кожній компанії є один кінцевий бенефіціарний власник – фізична особа. Деякі з цих фізичних осіб були або є зараз членами наглядової ради ПАТ “Банк “Юнісон”.

Читайте також: Видатки держбюджету для КСУ перерозподілять

Автор:

Поділіться корисною інформацією з друзями:


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *