Зміни у системі управління багатоквартирними будинками створюють на ринку ЖКП конкуренцію та захищають споживача – Зубко

Закон України «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку» створює на українському ринку житлово-комунальних послуг умови конкуренції, чим покращує якість обслуговування та захищає споживача. Про це у своєму блозі у виданні «ЛІГА.net» написав Віце-прем’єр-міністр – Міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Геннадій Зубко, повідомляє Урядовий портал.

«Мешканці отримують право самостійно визначати, хто обслуговуватиме їхній будинок після 1 липня. Такою компанією може бути і чинний ЖЕК, й інша організація, зокрема, створене мешканцями ОСББ. Але остаточне рішення залежатиме виключно від волі споживача. Відтепер громадяни нарешті відчують себе господарями, як і будь-які європейці», – наголосив Геннадій Зубко.

Він переконаний, що Закон дає споживачу право визначити ефективного управителя своєї власності, а не просто «вішає» будинок на чийсь баланс.

«На загальних зборах споживачі визначають, як і кому довірити управління своїм майном. Зрештою, нинішні ЖЕКи також живуть за рахунок квартплати мешканців. Ці кошти і надалі будуть основою для діяльності будь-якої управляючої компанії. Але ефективність цього управління має стати вищою. Адже компанія повинна буде дотримуватися вимог, встановлених споживачем. Натомість, якщо у дворі погано прибиратимуть, а у будинку буде некомфортно жити, люди приберуть цю компанію, а її місце віддадуть конкуренту. Головне – тепер умови диктуватиме не монополіст, а споживач», – написав Віце-прем’єр-міністр.

Крім того, Закон не лише дає можливість визначити за конкурсом ефективного управителя, але і передбачає механізми його зміни. Знову таки спільним рішенням мешканців будинку. І ніхто не матиме права відмовити людям у цій вимозі.

«Таким чином, ми прибираємо з ринку штучну монополію, що існувала десятки років, і позбавляла галузь перспектив розвитку. А конкуренція для споживача – це завжди кращі умови, нижчі ціни та вища якість. ОСББ формує громадянське суспільство. Адже українці отримали нагоду гуртуватися довкола вирішення спільних проблем. З такого первинного рівня починається справжня демократія», – переконаний Геннадій Зубко.

Читайте також: Вартість комунальних послуг для отримувачів субсидій не перевищує 15% від доходів – Розенко

Автор:

Поділіться корисною інформацією з друзями:


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *