Академія педнаук та педагогічні університети приєднаються до проекту з розвантаження програм

Модератори груп з розвантаження програм для початкової школи представили результати обговорення на платформі ЕдЕра чинних програм і пропозиції до їх оновлення науковцям з Національної академії педнаук та представникам педагогічних університетів, повідомляє Урядовий портал.

Круглий стіл з цього приводу відбувся 2 липня в МОН під головуванням Міністра освіти і науки Лілії Гриневич.

Окрім учасників проекту розвантаження, в круглому столі брали участь науковці Національної академії педагогічних наук, Національного педагогічного університету ім. Драгоманова та Київського університету ім. Б. Грінченка.

«Наше ключове завдання – оновлення змісту освіти. Ми розробляємо концепцію Нової української школи, за якою будуть розроблені нові стандарти, написані нові програми на засадах компетентнісного підходу. Нова концепція буде реалізовуватися з 2018 року після ретельної експертизи і апробації в школах. Але діти не можуть чекати. Тому вже зараз ми поставили мету розвантажити і оновити чинні програми початкової школи, вилучити з них застарілу і зайву інформацію, більш логічно викласти важливу і потрібну», – пояснила під час свого виступу Міністра освіти і науки України Лілія Гриневич.

Менеджери та модератори проекту також розповіли про особливості його проведення та подальші перспективи.

«Ключовою причиною, чому цей проект став успішним та зібрав такий великий спектр різних думок, є те, що вся робота ведеться в он-лайн. Члени груп, що живуть в різних частинах України можуть обговорювати та працювати над пропозиціями. Ми отримали понад 5,3 тисячі коментарів від понад 2 тисяч авторизованих коментаторів, що свідчить про великий інтерес і потенціал таких форм обговорення. Нам важливо не втратити цих людей, що витратили свій час і зусилля на написання пропозицій. Водночас ми запрошуємо науковців також долучитися до роботи в такому форматі, що показав свою ефективність», – зазначила радник міністра освіти і науки, координатор проекту з розвантаження програм початкової школи Іванна Коберник.

Під час презентації оновлених програм, модератори проекту зауважили, що чимало чинних сьогодні програм для початкової школи не відповідають віковим особливостям дітей. Наприклад, природознавство в першому класі – діти мали вивчати склад грунтів і робити 10 практичних проектів на рік. У четвертому класі – вивчати географію океанів з формулюваннями, які вивчаються на уроках географії 7-8 класу. В програмі з англійської мови – було забагато письма та граматики, замало розвитку усного мовлення.

«Я особисто та Національна академія педагогічних наук повністю підтримуємо те, що коригування навчальних програм необхідно робити вже зараз, не чекаючи 2018 року. Без сумніву, ми маємо певні перестороги щодо того, аби оновлена програма була змінена повноцінно та не руйнувала логіку навчання дітей в школі загалом. Наша академія готова надати усю необхідну підтримку у супроводі процесу оновлення навчальних програм та допомогти наявними в нас ресурсами», – підкреслив президент Національної академії педагогічних наук України Василь Кремінь.

Сьогодні на он-лайн платформі Ед-Ера вже можна ознайомитись з шістьма оновленими програмами для початкової школи. Дев’ять інших змінених програм повинні з’явитися на сайті на початку наступного тижня. Оновлені програми на сайті можна впізнати за оранжевою позначкою “оновлено” в правому верхньому куті. Після того, як на сайті з’являться усі програми, адміністратори відкриють опцію коментування і кожен зможе долучитися до повторного обговорення програм.

Спільний проект Міністерства освіти і науки та відкритої платформи EdEra показав, що вчителі, освітяни, експерти та громадські активісти готові витрачати свій час на публічну аргументовану дискусію, ділитися досвідом і кращими практиками як навчати дітей. Протягом двох тижнів червня-липня у спільному проекті Міносвіти та соціальної платформи EdEra (www.ed-era.com) із розвантаження програм взяло участь 2363 батьків, вчителів та експертів, які зробили 5356 пропозицій та коментарів.

Читайте також: Запропоновано встановити максимум обов’язкового продажу виручки резидентів

Автор:

Поділіться корисною інформацією з друзями:


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *