Сьогодні в Раді боротимуться за права кредиторів

Сьогодні, 5 липня, до порядку денного пленарного засідання Верховної Ради України планується включити один із вкрай важливих документів для реформи фінансового сектору країни – законопроект “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо стимулювання кредитування в Україні)” № 4529. В основу цього нормативно-правового акту покладено доопрацьований законопроект №2286-а про захист прав кредиторів, який не був підтриманий парламентом навесні, повідомляє НБУ на своїй офіційній сторінці у facebook.

Цей законопроект дозволить захистити права кредиторів завдяки зменшенню ризиків для банків під час кредитування. Високі ризики при кредитуванні негативно впливають не лише на самі банківські установи. Від цього страждають вкладники та інші кредитори банків, а також добросовісні позичальники, які сплачують високу вартість кредитних ресурсів. Крім того, поведінка недобросовісних клієнтів, які не повертають кредити завдяки прогалинам національного законодавства, штовхає банки на збереження жорстких вимог до позичальників.

Законопроект № 4529 гармонізує національне та міжнародне законодавство, стимулюватиме кредитування реального сектору, а також дозволить здешевити кредитні ресурси. Національний банк підтримує цей законопроект та нагадує, що його прийняття передбачене зобов’язаннями України за пунктом 17 Меморандуму співпраці між Україною та МВФ.

  • Зокрема, законопроект включає:
  • зменшення витрат боржників та кредиторів при врегулюванні боргу за рахунок вдосконалення позасудових інструментів
  • запобігання ухилення від виконання кредитних зобов’язань при спадкуванні майна позичальника або при визнанні спадщини відумерлою
  • зменшення ризиків втрати банком предмета іпотеки внаслідок самочинного будівництва
  • чітке визначення умов припинення поруки
  • зменшення фінансового навантаження на позичальників банків
  • узгодження норм банківського законодавства з Цивільним кодексом України щодо порядку дотримання прав спадкоємців
  • відміну вимоги щодо обов’язковості нотаріального посвідчення договору застави транспортного засобу
  • унеможливлення відчуження заставних транспортних засобів без відома банку-заставодержателя
  • механізми доступу банків до інформації про потенційних позичальників із Державному реєстрі актів цивільного стану громадян.

Читайте також: Які зміни чекають власників авто з новими “правами”?

Автор:

Поділіться корисною інформацією з друзями:


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *