Як змінилась відповідальність суддів

Нещодавно на засіданні Ради з питань судової реформи при Адміністрації Президента обговорювали законопроект “Про Вищу раду правосуддя”, повідомляє Право.tv.

Появу цього законопроекту обумовили конституційні зміни в частині правосуддя. Дисциплінарне провадження починається зі скарги щодо дисциплінарного проступку судді, поданої відповідно до “Закону про судоустрій та статус суддів”. Рішення про відкриття чи відмову у відкритті дисциплінарної справи приймає доповідач, який є членом дисциплінарної палати. Він займається перевіркою скарги та, якщо відсутні підстави для її повернення, збирає інформацію та документи, щоб обґрунтувати свій висновок.

Висновок доповідача розглядається дисциплінарною палатою без участі судді та особи, яка подала скаргу, а вже за результатами цього розгляду палата приймає рішення у відкритті чи відмові у відкритті дисциплінарної справи.

Член дисциплінарної палати, незгодний з рішенням у відмові, має право вимагати передання цієї справи на затвердження Вищою радою правосуддя. Рішення про відкриття дисциплінарної справи не підлягає оскарженню.

На розгляді дисциплінарної справи повинні бути присутні судді, особи, які подали скаргу, та їх представники. Розгляд відбувається на відкритому засіданні дисциплінарної палати. За результатами розгляду справи палата виносить рішення про притягнення судді до дисциплінарної відповідальності чи про відмову в останньому. Суддя може оскаржити рішення палати у Вищій раді правосуддя, а особа, що подала скаргу, може отримати таке право лише за наявності відповідного рішення дисциплінарної палати.

Якщо до судді застосовують дисциплінарне стягнення у вигляді його звільнення, він усувається від виконання службових обов’язків з дня прийняття палатою такого рішення.

Читайте також: Підтверджено неналежне ведення Мін’юстом реєстру корупціонерів

Автор:

Поділіться корисною інформацією з друзями:


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *