Обшуки НАБУ: депутати вимагають від Президента та Генпрокурора розібратися

Народний депутат Руслан Сидорович на сторінці в Facebook оприлюднив звернення депутатів до Президента Петра Порошенка і генерального прокурора Юрія Луценка з вимогою «захистити Конституцію, провести службове розслідування і притягнути винних до відповідальності», повідомляє  pravotv.ua

Як відомо, 5 липня 2016 року, НАБУ і Спеціальна антикорупційна прокуратура України проводили обшуки в кабінетах адвокатів та в адвокатських об’єднаннях в місті Києві.

«Не дивлячись на те, що обшуки проводилися гласно і відповідно до ст. 23 Закону України про адвокатську діяльність, був допущений ряд порушень як з боку судді Солом’янського райсуду, так і з боку НАБУ. Порушені такі положення як: втручання в адвокатську діяльність, доступ до адвокатської таємниці, процесуальні вимоги до проведення обшуків і вилучення документів », – йдеться у зверненні до Юрія Луценка.

«Абсолютно неприпустимо порушення адвокатської таємниці та проведення обшуків адвокатів у справах їх клієнтів. І тут мова йде навіть не стільки про права самих адвокатів, скільки про порушення одного з фундаментальних конституційних принципів – права на правову допомогу. Залякування адвокатів фактично може призвести до того, що адвокатура, як інститут, буде знищена, а громадяни залишаться без правового захисту », – коментує ситуацію Руслан Сидорович.

Депутати в листі просять Генпрокурора провести внутрішнє розслідування порушень службових повноважень працівниками НАБУ і прокуратури, взявши ситуацію під особистий контроль через «неодноразове порушення прав адвокатів правоохоронними органами»

У зверненні до Президента Петра Порошенка «народні обранці» просять Главу держави звернутися в Генеральну прокуратуру з вимогою провести розслідування в НАБУ і притягнути винних посадових осіб до відповідальності.

«Мова також  йде про зовнішньополітичний імідж, оскільки не можна говорити про побудову правової держави, позбавляти громадян захисту і порушувати Конституцію», – зазначає Руслан Сидорович.

«Ситуація, яка склалася зараз, вимагає невідкладної реакції вищого керівництва країни. Вона стане останнім запобіжником від свавілля і безкарності », – резюмують депутати.

Автор: Checkpoint

Поділіться корисною інформацією з друзями:


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *