Яким має бути суддя за новим законом про судоустрій

Президент України Петро Порошенко підписав Закон 1402-VIII «Про судоустрій і статус суддів», прийнятий 2 червня, який є одним з ключових етапів нормативного забезпечення судової реформи. про це повідомляє Юрліга.

Законом удосконалюється процедура кваліфікаційного оцінювання суддів. Тепер воно буде проводитися за критеріями компетентності (професійної, особистої, соціальної і т.д.), професійної етики і доброчесності. Кваліфікаційне оцінювання за критерієм професійної компетентності буде проводитися з урахуванням принципів інстанційності та спеціалізації.

Також передбачається перехід до триланкової судової системи і утворення протягом 6 місяців з моменту вступу Закон в силу нового Верховного Суду, в складі якого будуть діяти Велика палата, функцією якої є уніфікація судової практики і вирішення юрисдикційних суперечок, і 4 касаційні суди, функцією яких є розгляд справ в касаційному порядку.

Встановлено кваліфікаційні вимоги до кандидатів на посаду судді. Так, на посаду судді може бути призначений громадянин України, не молодший 30 і не старше 65 років, який має вищу юридичну освіту і стаж професійної діяльності в сфері права не менше 5 років, володіє державною мовою і відповідний встановленим критеріям професійної компетентності, доброчесності та професійної етики.

Судді будуть призначатися виключно за результатами публічного конкурсу та кваліфікаційного оцінювання як його складової. У конкурсі на посаду судді Верховного Суду матимуть право брати участь як діючі судді, так і кандидати з не менш ніж 10-річним стажем наукової роботи в сфері права або адвокатську діяльність.

За новим законом підставою для звільнення судді є непідтвердження легальності джерел походження доходів і майна. Закон містить ряд нових механізмів для запобігання корупції в судовій системі: повний моніторинг способу життя судді, обов’язок подання Декларацій доброчесності і родинних зв’язків тощо Передбачено створення при ВККС Громадської ради доброчесності, який сприятиме ВККС у встановленні відповідності судді або кандидата на посаду судді критеріям професійної етики і доброчесності.

Закон вводить нові підходи до розподілу повноважень між органами суддівського самоврядування. Дисциплінарні повноваження щодо суддів будуть передані до Вищої ради правосуддя, а Вища кваліфікаційна комісія суддів зосередиться на вирішенні кваліфікаційних питань, включаючи проведення кваліфікаційного оцінювання суддів, відкритих конкурсів на посади, спеціального навчання суддів.

Новий Закон про судоустрій є логічним продовженням змін до Конституції України щодо правосуддя і буде вводитися в дію одночасно з ними, в кінці вересня цього року.

Читайте також: Директор НАБУ впевнений, що не повинен нести відповідальність

Автор:

Поділіться корисною інформацією з друзями:


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *