І знову про кредити: НБУ звітує про засідання

Нацбанк України на своїй сторінці у facebook розповідає про теми, які обговорювались на засіданні Клубу банкірів в Інституті економіки та прогнозування НАН України.

“Засідання було присвячене темі стимулювання економічного зростання в Україні. Як зазначив Сергій Ніколайчук, банківське кредитування має грати в цьому важливу роль, але сьогодні його стримує низка факторів.

По-перше, низький попит бізнесу на позикові ресурси для нових інвестицій. “Рішення комерційних банків щодо кредитування сьогодні не залежать від кількості грошей в економіці чи від того, скільки рефінансування ім може надати Національний банк. Гроші в економіці є – залишки за депозитними сертифікатами протягом останнього місяця в середньому коливалися навколо відмітки 60 млрд грн, – підкреслив директор департаменту монетарної політики та економічного аналізу НБУ. – Рішення банків залежать, натомість, від попиту зі сторони реального сектору та їх власної кредитної політики”.

По-друге, відновлення кредитування стримує високе боргове навантаження на підприємства. Обсяг боргу перевищує операційний прибуток для підприємств усіх секторів, крім сільського господарства та видобувної промисловості, у 20 разів. Натомість комфортний рівень цього показника – 2-3 рази.

По-третє, для збільшення кредитування необхідно посилити захист прав кредиторів. Наразі відповідний законопроект №4529 від 26.04.2016 очікує на розгляд Верховної Ради”, – йдеться у повідомленні.

Читайте також: Як реформують Державну службу зайнятості

Автор:

Поділіться корисною інформацією з друзями:


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *