Як по-новому боротимуться з домашнім насиллям

Група депутатів підготувала та подала в парламент проект закону “Про внесення змін до деяких законів України у зв’язку з ратифікацією Конвенції Ради Європи про запобігання насильству стосовно жінок і домашньому насильству та боротьбу з цими явищами”. Цей законопроект імплементує Стамбудбську конвенцію у національне кримінальне і кримінально-процесуальне законодавство і має на меті запобігання дискримінації за ознакою статі та подолання гендерно-обумовленого насильства. Про це повідомляє Юрліга.

Так, в Кримінальний кодекс пропонується внести нову статтю 126-1 «Домашнє насильство» – умисне систематичне вчинення фізичного, психологічного або економічного насильства щодо справжнього чи колишнього подружжя або особи, з яким винний перебуває (перебував) в сімейних або близьких до них відносинах, що призводить до фізичних або психічних страждань, розладів здоров’я, втрати працездатності, емоційної залежності або погіршення якості життя потерпілого. Санкція за такі дії – обмеження або позбавлення волі на строк до 5 років.

До особи, яка вчинила домашнє насильство, передбачається застосовувати обмежувальні заходи, наприклад, заборонити перебувати в місці спільного проживання з потерпілою особою, заборонити листування, телефонні переговори, направити таку особу на проходження спеціальної програми для кривдників. За невиконання тимчасових обмежувальних заходів пропонується карати арештом на строк до 6 місяців або обмеженням волі на строк до 2 років.

До обтяжуючих обставин запропоновано віднести вчинення кримінального злочину щодо справжнього чи колишнього подружжя або особи, з яким винний перебуває (перебував) в сімейних або близьких до них відносинах.

Запропоновано зміни і до статті 152. Зґвалтування пропонується визначити як вчинення сексуального насильства, пов’язаного з проникненням в тіло іншої особи (зараз – статеві зносини із застосуванням фізичного насильства, погрози його застосування або з використанням безпорадного стану потерпілої).

Ще одна запропонована нова стаття – 151-3 «Примус до шлюбу». Примус особи до вступу в шлюб або до продовження примусово укладеного шлюбу, або до вступу в співжиття без укладення шлюбу, або до продовження такого співжиття, або заманювання з цією метою особи на територію іншої держави – карається арештом на строк до 6 місяців або обмеженням / позбавленням волі на строк до 3 років. Ті самі діяння, вчинені повторно, або за попередньою змовою групою осіб, або щодо особи, яка не досягла шлюбного віку за законодавством України або іншого відповідного держави; або щодо двох або більше осіб, – карається обмеженням / позбавленням волі на строк до 5 років.

Читайте також: ВМС України та США розпочали спільні тренування

Автор:

Поділіться корисною інформацією з друзями:


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *