Національна поліція звітує про порушення на довиборах

Національна поліція України доповіла про порушення під час довиборів в деяких областях.

“Станом на 8.00 18 липня За результатами перевірки відкрито 25 кримінальних проваджень. Понад 940 комісій закінчили підрахунок голосів, майже 400 комісій вже здали виборчу документацію на ОВК.

Від початку доби 17 липня і до 8-ї години 18 липня до підрозділів поліції надійшло 218 повідомлень про порушення, пов’язані з виборчим процесом. Найбільше таких повідомлень – у Луганській і Чернігівській областях: 53 і 50 відповідно.

Крім того, у Херсонській області правоохоронці отримали 37 повідомлень про порушення, у Полтавській – 25, Дніпропетровській – 23, Івано-Франківській – 19 і Волинській – 11.

За результатами перевірки отриманих повідомлень поліцією відкрито 25 кримінальних проваджень: у Чернігівській – 7, Луганській і Херсонській – по 5, Полтавській – 4, Дніпропетровській та Івано-Франківській – по 2, на Волині – 0.

З цієї кількості 14 проваджень стосуються порушень виборчих прав громадян.

Зокрема, відкрито 5 кримінальних проваджень за статтею 158-1 (Незаконне використання виборчого бюлетеня, бюлетеня для голосування на референдумі, голосування виборцем, учасником референдуму більше ніж один раз) Кримінального кодексу України. Таких проваджень у Дніпропетровській області – 1, в Луганській  та Полтавській областях – по 2.

Крім того, на Івано-Франківщині відкрито 2 кримінальних провадження за ст. 158 (Надання неправдивих відомостей до органу ведення Державного реєстру виборців або фальсифікація виборчих документів, документівреферендуму, підсумків голосування або відомостей Державного реєстру виборців) Кримінального кодексу.

За ст. 157 (Перешкоджання здійсненню виборчого права або права брати участь у референдумі, роботі виборчої комісії або комісії з референдуму чи діяльності офіційного спостерігача) КК України відкрито 4 кримінальних провадження – по 2 в Луганській і Чернігівській областях.

Ще 3 кримінальних провадження поліція відкрила за ст. 160 (Підкуп виборця, учасника референдуму) Кримінального кодексу України – по одному у Полтавській, Херсонській та Чернігівській областях.

Решта проваджень відкриті за фактами неправдивих повідомлень прозамінування (4 –  в Херсонській області, ще 1 – на Чернігівщині), нанесення легких тілесних ушкоджень  (2 – в Чернігівській області) та пошкодження майна (1 – в Чернігівській області). За підроблення документів відкрито 1 провадження в Луганській області), ще одне – за викрадення або привласнення документів (Дніпропетровська область).

Крім того, за фактом смерті спостерігача на дільниці у Полтавській області відкрито кримінальне провадження за ч. 1 ст. 115 (Умисне вбивство) Кримінального кодексу.

Водночас триває процес підрахунку голосів, вивезення та здача виборчої документації до окружних виборчих комісій. Станом на 8.00 підрахунок голосів закінчено на 944 виборчих дільницях, 389 дільничних комісій вже здали виборчу документацію до ОВК”, – йдеться у повідомленні.

Читайте також: Скасовано марки апостилю

Автор:

Поділіться корисною інформацією з друзями:


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *