Чи може місцева влада вводити мораторій на нові тарифи?

У зв’язку з прийняттям в окремих регіонах України рішень органів місцевого самоврядування про встановлення мораторію (заборони) на введення в дію з 1 липня 2016 року підвищених цін / тарифів на житлово-комунальні послуги, Мінрегіон роз’яснив положення чинного законодавства в цій сфері. Про це повідомляє Юрліга.

Так, на сьогоднішній день повноваження з встановленню тарифів на комунальні послуги розподілені між Національною комісією, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг і органами місцевого самоврядування:

  • Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, встановлює тарифи на комунальні послуги для тих суб’єктів природних монополій та суб’єктів господарювання на суміжних ринках, ліцензування діяльності яких вона здійснює;
  • Для інших суб’єктів господарювання, які не є ліцензіатами комісії, встановлення тарифів здійснюється органами місцевого самоврядування.

При цьому законодавством чітко визначено, що при встановленні тарифів на послуги, які виробляються суб’єктами природних монополій, діяльність яких регулюється комісія, повноваження органів місцевого самоврядування поширюються винятково на тариф (складову тарифу), який (яка) не підлягає встановленню нацкомісією.

Таким чином, рішення про підвищення тарифів на ж/к послуги можуть приймати винятково уповноважені органи у межах наданих ним повноважень.

Читайте також: 25 липня можуть скасувати підвищення тарифів

Автор:

Поділіться корисною інформацією з друзями:


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *