Названо найшкідливіші для мозку продукти

Портал healty.pp назвав перелік найшкідливіших та найкорисніших продуктів для роботи мозку.

Шкідливі продукти

  1. Номер один у списку шкідливої їжі для людського мозку – жирна їжа. В ідеалі людина повинна отримувати в день 75-90 г. всіх жирів: і тваринних, і рослинних. У таких продуктах, як напівфабрикати, копченесті та фастфуд є дуже багато прихованих жирів. Зайвий жир не тільки відкладається на талії, а й погіршує роботу головного мозку. Крім того, жирна їжа, особливо насичені жири тваринного походження, може стати причиною закупорки судин і блокувати приплив крові і поживних речовин в мозок.
  2.  Надмірна кількість борошняних виробів та солодощів. При надмірному вживанні ці продукти можуть завдати удару по розумової діяльності. Солодощі різко підвищують рівень глюкози в крові, що з часом може призвести до постійних стрибків рівня цукру в крові, а це в свою чергу призводить до неможливості сконцентруватися на якісь певній дії, наприклад, любителі солодкої газованої води більш схильні до депресій і мають гіршу пам’ять. А ось цукерки та випічка зовсім непотрібні для роботи мозку. Оскільки енергія, отримана від їх вживання, надто короткочасна.
  3. Алкоголь. Міцний алкоголь призводить до відмирання клітин головного мозку та їх старіння. При зловживанні спиртним (навіть багатим антиоксидантами червоним вином) можна «заробити» проблеми з пам’яттю, викликати закупорку судин мозку і рак.

Корисна для мозку іжа

  1. Продукти, які містять багато білків та амінокислот. Білок необхідний для повноцінного функціонування мозку. Амінокислоти, з яких він складається, створюють нейротрансмітери – посередники для передачі імпульсів між клітинами мозку. Цим він впливає на розумовий процес. Білка найбільше в продуктах тваринного походження: яйцях, м’ясі та молочних продуктах, а також в бобових, зелених листових овочах, цілісному зерні, горіхах та насінні.
  2. Зерновий і чорний хліб. У такому хлібі містяться вуглеводи,  які вкрай важливі для правильної роботи нашого мозку, але їх велика кількість може призвести до підвищення рівня цукру в крові. Багато хто вважає саме вуглеводи основним «паливом» для мозку. Краще віддавати перевагу продуктам, які містять корисну глюкозу: зерновому і чорному хлібу, коричневому тростинному цукру, макаронних виробам з борошна грубого помелу, коричневому або дикому рису. Вони живлять мозок енергію, на довший час.
  3. Олія, насіння, горішки. Ці продукти багаті ненасиченими жирами. Найбільш корисними для мозку вважаються Омега-3 та Омега-6 жирні кислоти. Багато їх у соняшниковій, кунжутній та кукурудзяній олії, гарбузовому насінні, насіння льону, волоських горіхах і в деяких видах морепродуктів та жирній рибі (лососі, тунці). Всі ці продукти, якщо ними не зловживати, повністю покривають потребу нашого мозку в жирах, необхідних для довготривалої працездатності.
  4. Їжа, багата фосфором. Фосфор важливий для процесу утворення клітин мозку. Продукти, що містять фосфор, – бобові, цвітна капуста, селера, огірки, редиска, соя, волоські горіхи.
  5. Овочі.У більшості овочах міститься сірка, яка є важливою для нормального насичення клітин мозку киснем. Сірка міститься в моркві, капусті, огірках, цибулі, часнику, інжирі, картоплі.
  6. Їжа, багата цинком. Цинк здатний покращити розумові здібності та склад крові, пам’ять та здатність до навчання. Багато його в морепродуктах, таких як, краби, креветки, устриці. Також немало його у яловичині, пісній свинині, баранині, а також в гарбузовому насінні, паростках пшениці, висівках.
  7. Їжа, багата кальцієм. Кальцій покращує пам’ять і необхідний для концентрації уваги, а також допомагає захищати мозок від впливу інфекцій. Найбільше кальцію містять яблука, капуста, абрикоси, буряк, морква, огірки, вишня, виноград, зелені овочі, апельсини, мигдаль, персики, полуниця, ананас, цільне зерно. Проте нещодавно фахівці з’ясували, що кальцій, що міститься у великих кількостях в молочних продуктах, може погано впливати на функції мозку. За словами експертів, він часто стає причиною порушення розумової діяльності. Цей елемент звужує кров’яні судини, що призводить до психічних розладів у літніх людей.
  8. Їжа, багата залізом. Цей елемент необхідний для збереження здатності до запам’ятовування і концентрації уваги. Багато його в бобових, зернових продуктах, яйцях, сирі, яловичій печінці, зелених овочах, яблуках.
  9. Їжа, багата на магній. Цей елемент необхідний для нормального функціонування нервової системи і профілактики нервових захворювань, безсоння, головного болю, тривожності. Магній міститься в мигдалі, салаті-латуку, м’яті, цикорії, оливках, арахісі, картоплі, гарбузі, сливі, тощо.
  10. Їжа, багата калієм. Калій є важливим мінералом, який допомагає нормалізувати серцебиття, посилає кисень в мозок і регулює водний баланс організму. Міститься він у печеній картоплі, куразі, родзинках, свіжих червоних помідорах.
  11. Їжа, багата вітамінами. В основному важливу роль для мозку відіграють вітаміни Е, С і групи В. Вони потрібні для підтримки в належному стані нашої нервової системи, а також для покращення пам’яті та уваги, і нормального функціонування мозку. Їх джерелами є овочі, фрукти і ягоди, яйця, м’ясні продукти і субпродукти.
  12. Їжа, багата киснем. Для нормального функціонування мозку потрібен кисень. Отримати його можна, вживаючи картоплю, петрушку, м’яту, хрін, редис, цибулю, помідори.

Читайте також: Топ електронних бібліотек з бізнес-літературою

Автор:

Поділіться корисною інформацією з друзями:


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *