Омбудсмен оскаржує негайність заборони на мирні протести

Конституційний суд України розглядає подання Уповноваженого ВР з прав людини щодо конституційної норми про негайне виконання постанови про обмеження права на мирні збори. Про це повідомляє Юрліга.

Валерія Лутковська просить перевірити на відповідність частини першої статті 8, частини першої статті 55, пункту 8 частини три статті 129 Конституції положення частини 6 статті 182 Кодексу адміністративного судочинства, яке свідчить, що постанова суду у справах про обмеження реалізації права на мирні зібрання виконується негайно.

Омбудсмен зазначає, що виходячи з практики Європейського суду з прав людини, норма про негайне виконання фактично позбавляє учасників мирного зібрання, яким суд першої інстанції заборонив його проведення, ефективного способу оскарження можливого довільного обмеження їх права. Це положення нівелює суть права на ефективний судовий захист у зв’язку з неефективністю оскарження соотвествующего обмеження в апеляційному порядку. При наявності приписи про негайне виконання встановленого судом першої інстанції заборони оскарження не гарантує припинення порушення в разі його визнання і ефективного відновлення права на свободу мирних зібрань.

Читайте також: Депутатів хочуть штрафувати за погану поведінку

Автор:

Поділіться корисною інформацією з друзями:


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *