Чи залежить наше здоров’я від погоди: пояснюють науковці

Про те, як учені розвіюють міфи з приводу залежності здоров’я людини від погодних змін, повідомляє Велика епоха.

Факт №1. Взимку зростає захворюваність не тільки на грип та ГРЗ, але і підвищується ризик серцевих нападів. Так, у порівнянні з літом або весною, взимку смертність від серцево-судинних захворювань підвищується на 40%. Дослідження учених з Медичного коледжу Університету Пенсильванії довели, що ризик зростає ще більше за фізичного навантаження на відкритому повітрі, наприклад, під час прибирання снігу. Холод підвищує артеріальний тиск, а це, своєю чергою, збільшує ризик серцевого нападу. Під час фізичного навантаження підвищується потреба організму в кисні, ми починаємо вдихати більше повітря.

«Якщо ви виконуєте ізометричну роботу і при цьому вдихаєте холодне повітря, то і серце зазнає більшого навантаження, споживаючи більше кисню», — каже Лоренс Сіноуей, директор Інституту серця і судин при згаданому коледжі.

Факт №2. Вчені з японського Медичного університету Доккіо дослідили вплив сонячної активності на здоров’я. Особливо їх цікавило, чи дійсно магнітні бурі здатні викликати головний біль і загальне погіршення самопочуття. Як каже автор дослідження доктор Казухіто Кімото, вчені виявили чіткий зв’язок між метеорологічними змінами і виникненням головного болю. Дослідники попросили 28 учасників експерименту вести щоденник болю протягом цілого року. Пацієнти страждали на мігрень. Потім вчені порівняли записи пацієнтів з даними сусідньої метеостанції і виявили, що падіння атмосферного тиску викликало в учасників експерименту погіршення самопочуття.

Факт №3. Суглоби дійсно не реагують на дощі. Ревматизм посилюється від сирої погоди — цю поширену думку вчені віднесли до розряду міфів. Хоча існує багато історій про зв’язок між дощовою, вітряною погодою і запаленням суглобів, але цей феномен не отримав наукового підтвердження. Вчені проаналізували 9 досліджень, що стосуються впливу погоди на загострення ревматоїдного артриту. В результаті не виявили жодного випадку, що стабільно повторювався. Тоді звідки береться ця гіпотеза?

Автор:

Поділіться корисною інформацією з друзями:


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *