ДФС розповіла про сплату земельного податку за землю під багатоповерхівкою

Державна фіскальна служба в листі від 20 липня 2016 року розповіла про сплату земельного податку та орендної плати за землю державної або комунальної власності юрособою – платником єдиного податку, яка є власником нежитлового приміщення, розташованого в багатоповерховому житловому будинку в разі здачі частини приміщення в оренду, якщо право на земельну ділянку під цією будівлею не оформлене на таку юридичну особу. Про це повідомляє Юрліга.

Роз’яснено, що земельні ділянки, на яких розташовані багатоквартирні будинки, а також належні до них будівлі, споруди та прибудинкові території державної або комунальної власності, надаються в постійне користування підприємствам, установам і організаціям, які здійснюють управління цими будинками.

Земельні ділянки, на яких розташовані багатоквартирні будинки, а також належні до них будівлі, споруди та прибудинкова територія, що знаходяться у спільній сумісній власності власників квартир і нежитлових приміщень в будинку, передаються безоплатно у власність або в постійне користування співвласникам багатоквартирного будинку в порядку, встановленому Кабінетом Міністрів.

Згідно ст. ст. 269, 270 Податкового кодексу, платниками земельного податку є, зокрема, власники земельних ділянок та землекористувачі, а об’єктами оподаткування є земельні ділянки, що перебувають у власності або користуванні.

Власник нежилого приміщення (його частини) у багатоквартирному житловому будинку сплачує до бюджету податок за площі під такими приміщеннями (їх частинами) з урахуванням пропорційної частки прибудинкової території з дати державної реєстрації права власності на нерухоме майно.

У суб’єкта господарювання, який обрав спрощену систему оподаткування (платник єдиного податку третьої групи), обов’язок сплачувати земельний податок або право на звільнення від його сплати настає з дня виникнення права власності або права користування земельною ділянкою.

Земельний податок за земельні ділянки, на яких розташовані багатоквартирні будинки, а також належні до них будівлі, споруди з урахуванням пропорційної частки прибудинкової території, платить суб’єкт господарювання, який має право власності або користування на таку земельну ділянку.

У той же час, право користування земельною ділянкою може виникати і на умовах оренди земельної ділянки державної та (або) комунальної власності.

Орендну плату за земельну ділянку державної та комунальної власності платить орендар земельної ділянки (пп. 14.1.136 п. 14.1 ст. 14 ПК).

Підставою для нарахування орендної плати за земельну ділянку є договір оренди такої земельної ділянки (п. 288.1 ст. 288 ПК).

Звільнення від сплати орендної плати чинним законодавством не передбачено.

Тобто, платником орендної плати за землі державної і комунальної власності є юридична особа, в тому числі платник єдиного податку третьої групи, яка уклала з відповідним органом місцевого самоврядування або органом виконавчої влади договір оренди земельної ділянки.

Читайте також: ГО без статусу юрособи мають платити податок

Автор:

Поділіться корисною інформацією з друзями:


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *