“Нас чекає руйнування верховенства права” – Ізовітова про обшуки в адвокатів

Голова Національної Асоціації Адвокатів України  та Ради адвокатів Лідія Ізовітова проаналізувала на позачерговому засіданні Ради адвокатів України нещодавні порушення прав адвокатів. Про це повідомляє НААУ.

“В останні декілька тижнів ми стали свідками надзвичайних подій, які ведуть нашу країну до небезпечної межі. Якщо вони будуть далі так розгортатися, а для цього є всі підстави, нас чекає колапс правової держави, руйнування верховенства права, конституційних засад захисту прав і свобод громадянина.

Сьогодні ми зібралися вдруге за 10 днів через реальні загрози розгортання тиску на адвокатів. Ми знаємо, що Рада адвокатів Київської області і Рада адвокатів міста Києва отримують повідомлення про наміри провести обшуки у адвокатів, і ці обшуки реально проводяться.

5 липня відбулися безпрецедентні речі. Одночасно проведено обшуки в декількох офісах адвокатів та адвокатських об’єднаннях м. Києва та Київської області. Обшук здійснювали детективи Національного антикорупційного бюро та Спеціалізованої антикорупційної прокуратури.

Були отримані рішення, ухвали двох суддів Солом”янського суду. В цих судових ухвалах слідчих суддів проігноровані вимоги закону “Про адвокатуру та адвокатську діяльність” та Кримінального процесуального кодексу. Зокрема, слідчі судді Бобровник та Макуха підтримали прохання прокурорів і видали позитивні ухвали, забувши вказати особливості процедури, передбачені законом “Про адвокатуру та адвокатську діяльність”.

Вчинені суддями зловживання при прийнятті таких ухвал відкрили дорогу до численних подальших порушень прав адвокатів та гарантій адвокатської діяльності з боку правоохоронців. Всі ці порушення зафіксовані нашими колегами, які безпосередньо перебували на місці подій.

Адвокатська спільнота шокована масштабом та характером цих дій правоохоронців. Ми бачимо, як правоохоронні інституції, засновані з благими намірами безкомпромісної боротьби з корупцією топ-рівня— стрімко інтегруються в старий репресивний апарат і навчаються його найгірших практик. Антикорупційна політика почалася з репресій проти адвокатів. Це удар по адвокатурі, удар по самим антикорупційним розслідуванням, які не можуть бути організованою репресією”, – зазначила Ізовітова.

Також Лідія Ізовітова відзначила, що НААУ у відповідь задіяла весь інструментарій для політичного та юридичного впливу на ситуацію. Зокрема адвокати звернулися до Президента з проханням доручення Генпрокуратурі проведення розслідування цієї справи та звернулися до нардепів, які мають статус адвоката з проханням підтримати створення тимчасової слідчої комісії Верховної Ради.

Читайте також: Обшуки НАБУ: депутати вимагають від Президента та генпрокурора розібратися

Автор:

Поділіться корисною інформацією з друзями:


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *