Україна зможе перейти від первісного стану до сучасної країни – Зубко

Віце-прем’єр-міністр – Міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ Геннадій Зубко розповів, як, на його думку, Україна зможе перейти від первісного стану до осучаснення. Про це повідомляє Урядовий портал.

За його словами, це вдасться зробити за допомогою термомодернізації. На термомодернізацію житла потрібно близько €30–40 млрд. Натомість модернізація підприємств, які постачають тепло, вимагає набагато більших капіталовкладень.

«Енергетичний ринок розвивається динамічно, створюються нові можливості мобільної передачі енергії, залучення енергії до нічного споживання, акумулювання її, а потім використання вдень. Ці технології реалізують у Європі, зокрема в Німеччині», – підкреслив Геннадій Зубко.

За його словами, Україна споживає 200 кВт на квадратний метр, Німеччина — 50 кВт і ставить собі завдання споживати 25 кВт.

«Нам потрібно зрозуміти, чи ми хочемо зекономити 100 кВт, щоб вийти на 100, чи думати про досягнення показника у 25, не проходячи етапів 100 і 50. У нас нині унікальна нагода задати нові напрями й формати, запропонувавши мешканцям будинків автономне опалення або на будинок, або на групу будинків, або на квартал, що дасть змогу не лише зменшити кількість мереж, які все одно потрібно ремонтувати та модернізувати, а й підключати до автономного опалення будь-яке джерело енергії: альтернативне (торф, пелети, деревина), електрику (з можливістю акумуляції енергії) або взагалі запровадити парогенераторні установки (нова технологія, яка дуже економно споживає газ). Тобто ми сьогодні повинні дивитися на це рішення не як на проблему (потрібно модернізувати, вкласти кошти), а як на нові можливості (нагоду перейти з категорії первісного стану до категорії сучасної країни). І, що важливо, ми маємо сьогодні в цьому підтримку наших партнерів, які готові включатися у фінансування фонду енергоефективності. Головне — запропонувати правильний формат. Не помилитися, як було в Польщі, коли спочатку поміняли мережі, модернізували підприємства, а потім з’ясували, що мережі вже не підходять, бо вони великого діаметру», – зазначив Геннадій Зубко.

 

Автор:

Поділіться корисною інформацією з друзями:


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *