Українцям можуть знизити поріг готівкових розрахунків

На громадське обговорення винесено проект постанови НБУ «Про внесення змін до постанови Правління Національного банку України від 6 червня 2013 № 210», яким пропонується встановити граничну суму розрахунків готівкою фізичних осіб з підприємствами (підприємцями) протягом одного дня за товари (роботи, послуги) , а також фізосіб між собою за договорами купівлі-продажу, які підлягають нотаріальному посвідченню, у розмірі 50 тис. грн. про це повідомляє Юрліга.

Разом з тим, безготівкові розрахунки можуть здійснюватися без будь-яких обмежень і банки зобов’язані забезпечити безготівкові перерахування на вимогу клієнтів у повному обсязі.

Скорочення обсягів готівкових розрахунків та підвищення рівня безготівкових є стратегічним завданням для Нацбанку. Це дозволить забезпечити стабільні надходження готівки в банківську систему і прискорити її звернення.

Комплексною програмою розвитку фінансового сектора України передбачено до 2020 року забезпечити рівень готівки в економіці не вище 12% (у 2014 році цей показник становив 18,1%, а за результатами 2015 року зменшився до 14,6%).

Нагадаємо, постановою № 210 «Про встановлення граничної суми розрахунків готівкою» встановлено граничні суми розрахунків готівкою:

  • 10 тис. Грн – для підприємств (підприємців) між собою протягом одного дня;
  • 150 тис. Грн – для фізичних осіб з підприємствами (підприємцями) протягом одного дня за товари (роботи, послуги);
  • 150 тис. Грн – фізичних осіб між собою за договорами купівлі-продажу, які підлягають нотаріальному посвідченню.

Автор:

Поділіться корисною інформацією з друзями:


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *