ДФС розповіла про оподаткування квартир у новобудові

Державна фіскальна служба в листі від 19 липня 2016 року № 15532/6 / 99-99-15-03-02-15 розповіла про оподаткування при укладенні підприємством договору купівлі-продажу майнових прав на нерухоме майно (квартири) в житловому будинку, будівництво якого не завершено, з продавцем, який є забудовником об’єкта житлового фонду. Про це повідомляє Юрліга.

Майнові права на об’єкт інвестування є правом на отримання у власність об’єкта інвестування у майбутньому (після прийняття об’єкта інвестування в експлуатацію).

Після прийняття об’єкта інвестування в експлуатацію продавець зобов’язується передати підприємству – покупцю готовий об’єкт інвестування за відповідним актом прийому-передачі.

Майнові права підприємства – покупця після прийняття об’єкта інвестування в експлуатацію реалізуються шляхом набуття права власності на об’єкт інвестування, оформлення і реєстрації платником податків – покупцем відповідних правовстановлюючих документів на цей об’єкт.

У цьому випадку операція з реалізації майнових прав на нерухоме майно (квартири) для продавця (забудовника об’єкту житлового фонду) для цілей оподаткування ПДВ є операцією з першої поставки житла (об’єкта житлового фонду), яка обкладається ПДВ у загальновстановленому порядку за ставкою 20%.

Операції подальшої поставки готового нового житла третім особам звільняються від оподаткування ПДВ згідно з підпунктом 197.1.14 пункту 197.1 статті 197 ПК.

Про ризики інвестування у новобудови читайте у матеріалі “Інвестування у новобудову: ризикована гра на щастя”

Автор:

Поділіться корисною інформацією з друзями:


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *