Президент ветував закон про мораторій на пеню з боргів за газ та електрику

Президент Петро Порошенко повернув до Верховної Ради Закон про нестягування пені з підприємств ТКЕ за боргами за газ та електроенергію (законопроект № 2706 «Про заходи, спрямовані на забезпечення сталого функціонування суб’єктів господарювання в сферах теплопостачання, централізованого водопостачання та водовідведення»). Про це повідомляє Юрліга.

Закон був прийнятий Верховною Радою 7 липня. Ним пропонується встановити мораторій на нарахування і стягнення неустойки (штрафу, пені), інших штрафних, фінансових санкцій, а також інфляційних нарахувань та відсотків річних за невиконання або неналежне виконання зобов’язань по оплаті використаного газу та послуг з його транспортування, електроенергії з суб’єктів господарювання, що надають комунальні послуги.

Президент відмовився підписати Закон, оскільки він порушує принцип рівності суб’єктів права власності, оскільки економічні преференції не надаються суб’єктам господарювання, що здійснюють постачання і/або транспортування природного газу постачальникам комунальних послуг.

Також Президент не схвалив призупинення на час дії мораторію виконавчих проваджень та заходів з примусового виконання рішень в частині стягнення відповідної заборгованості на підставі виконавчих та інших документів, що містять майнові вимоги.

Не влаштовує Порошенко і те, що Закон пов’язує припинення мораторію з виконанням відразу декількох різних за змістом умов, пропонований спосіб визначення дії мораторію в часі (відшкодування різниці в тарифах і невідшкодованих витрат має відбутися до 1 липня 2017 року) створює ризики неоднакового розуміння терміну його закінчення , поширення дії мораторію на операції, здійснені суб’єктами господарювання в сфері теплопостачання, централізованого водопостачання і водовідведення та після вступу в силу Закону.

Президент вважає, що реалізація мораторію може призвести до погіршення ситуації на оптовому ринку електричної енергії та ринку природного газу, укоріненню практики несвоєчасної або не в повному обсязі оплати за отримані товари та послуги.

Автор:

Поділіться корисною інформацією з друзями:


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *