На Український центр оцінювання якості освіти подали до суду

27 липня Генеральна прокуратура України подала до суду обвинувальний акт за обвинуваченням директора Українського центру оцінювання якості освіти, його двох заступників та ще чотирьох осіб у несанкціонованій зміні результатів зовнішнього незалежного оцінювання, привласнення та легалізації коштів Державного бюджету України та Американських рад з міжнародної освіти. Про це повідомляє Генпрокуратура на офіційній сторінці у facebook.

Посадові особи обвинувачуються за ч. 1 ст. 255 (створення злочинної організації), ч. 4 ст. 28 (вчинення злочину групою осіб, групою осіб за попередньою змовою, організованою групою або злочинною організацією) ч. 5 ст. 191 (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем), ч. 4 ст.28 ч. 2 ст. 205 (фіктивне підприємництво), ч. 4 ст. 28 ч. 3 ст. 362 (несанкціоновані дії з інформацією, яка оброблюється в електронно-обчислювальних машинах (комп’ютерах), автоматизованих системах, комп’ютерних мережах або зберігається на носіях такої інформації, вчинені особою, яка має право доступу до неї), ч. 4 ст. 28 ч. 2 ст. 366 (службове підроблення), ч. 4 ст. 28 ч. 3 ст. 209 (легалізація (відмивання) доходів, одержаних злочинним шляхом) КК України.

Завищували резултати ЗНО переважно дітям керівників органів державної влади вищого рівня, правоохоронних органів, працівників системи освіти, народних депутатів України та їх помічників.

Досудовим розслідуванням встановлено, що у 2006 році з метою подолання корупції у вищих навчальних закладах під час зарахування абітурієнтів Урядом створено Український центр оцінювання якості освіти для проведення зовнішнього незалежного оцінювання (далі – УЦОЯО, ЗНО).

У 2007-2008 роках УЦОЯО розроблено програмне забезпечення, яке використовується на всіх етапах проведення ЗНО з 2008 року та захищає всі етапи проведення тестування від зовнішнього втручання.

Водночас керівництвом УЦОЯО з метою особистого збагачення та кар’єрних міркувань у 2008 році створено злочинну організацію, яка завищувала результати оцінювання абітурієнтів шляхом внутрішнього втручання в комп’ютерні системи.

Так, у 2014-2015 роках слідством встановлено завищення результатів ЗНО понад 200 осіб, а всього з 2008 року – близько 2000.

З метою прикриття незаконного втручання до системи керівництвом УЦОЯО навмисно не було забезпечено створення комплексної системи захисту інформації, яка передбачена Законом України «Про захист інформації в інформаціно-телекомунікаційних системах», та ще й публічно заперечувалась можливість втручання в результати ЗНО.

При цьому, у ході досудового розслідування встановлено непричетність до завищення результатів оцінювання службових осіб Донецького, Львівського, Дніпропетровського та Херсонського регіональних центрів оцінювання якості освіти, більшості працівників УЦОЯО, майже всі протиправні дії вчинялись керівництвом Центру.

Автор:

Поділіться корисною інформацією з друзями:


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *