У 2016 Генпрокуратура розслідувала 280 корупційних скандалів

Генеральна прокуратура України оприлюднила звіт за сім місяців роботи 2016 року.

За цей період розслідувано 696 кримінальних проваджень, з яких 489 розпочато цьогоріч. Завершено досудове розслідування у 72 провадженнях, з них 24 направлено до суду з обвинувальними актами.

До суду скеровано обвинувальні акти відносно трьох державних службовців І – ІІІ категорій; шести суддів місцевих судів, з яких двоє суддів Господарського суду м. Києва; шістнадцяти працівників правоохоронних органів, з яких: 2 – органів внутрішніх справ; 3 – органів прокуратури; 11 – державної фінансової служби, а також тринадцяти інших осіб.

У порядку спеціального досудового розслідування (заочне провадження) слідчими завершено три кримінальні провадження,  у тому числі стосовно голови правління ПАТ «Державна продовольчо-зернова корпорація України» та його заступника, які очолювали вказане державне підприємство за часів президентства Януковича В.Ф. та розтратили державні кошти на суму понад 177 млн грн. Дії підозрюваних кваліфіковано за ч. 5 ст. 191, ч. 2 ст. 366 КК України.

Кількість кримінальних проваджень щодо корупційних правопорушень  складає 280 обвинувальних актів  щодо 331 особи (з них 270 правоохоронців, 2 судді та 27 державних службовців).

Так, станом на 15.08.2016 триває досудове розслідування у 98 кримінальних провадженнях про злочини з ознаками корупції, в яких 12 особам повідомлено про підозру.

Зокрема, у поточному році Головним слідчим управлінням Генеральної прокуратури України викрито та затримано дванадцять осіб під час одержання неправомірної вигоди на загальну суму більше ніж 3,5 млн грн. Дев’ятьом затриманим судом обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою з одночасним визначенням застави загалом на суму майже 5 млн грн. Водночас, на відповідний казначейський рахунок підозрюваними внесено лише 1 млн 430 тис грн.

Незважаючи на скорочення упродовж останніх років штатної чисельності слідчих регіональних прокуратур у 2,8 разів (з 1104 у 2012 році до 397 станом на цей час) та суттєве зростання навантаження, упродовж поточного року ними розслідувано понад 12 тис кримінальних проваджень, з яких закінчено майже половину.

До суду направлено 605 обвинувальних актів стосовно 752 осіб, у тому числі щодо п’ятьох державних службовців І-ІІІ категорії, а також дев’яти суддів місцевих судів загальної юрисдикції.

Активізовано розслідування у кримінальних провадженнях про злочини, вчинені працівниками правоохоронних органів. До суду скеровано обвинувальні акти щодо 523 правоохоронців, з них стосовно 341 працівника органів внутрішніх справ, 68 – Державної фіскальної служби, 47 – пенітенціарної системи, 31 – митної служби, 5 працівників органів прокуратури, 31 іншого правоохоронця.

 

Зросла ефективність розслідування кримінальних проваджень про злочини, вчинені в пріоритетних сферах економіки. До суду направлено 18 обвинувальних актів (+80%) у провадженнях про злочини, вчинені в бюджетній системі, 12 (+20%) – про правопорушення у сфері земельних правовідносин.

У ході досудового розслідування відшкодовано понад 17,2 млн грн. Пред’явлено позови на суму 37,6 млн грн. У ході слідства з метою забезпечення відшкодування завданих збитків накладено арешт на нерухомість (30 квартир, 6 будинків, 2 нежитлові приміщення, 11 земельних ділянок, 73 га землі), транспортні засоби (25 автомобілів) та кошти підозрюваних (готівка, у тому числі на банківських рахунках) на загальну суму 3 млн 44 тис грн та 16,5 тис доларів США.

Автор:

Поділіться корисною інформацією з друзями:


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *