25 цікавих фактів про Україну, яких ви досі не знали

До 25-ої річниці Незалежності нашої Батьківщини пропонуємо 25 маловідомих, але цікавих фактів про неї!

Факт №1

1

 

Хоч наша країна й розташована у Східній Європі, європейський центр знаходиться саме в Україні! На ділянці звивистої гірської траси Рахів-Ужгород встановлений двометровий знак, що засвідчує географічний центр Європи. 1887 року (тоді Закарпаття належало Австро-Угорщині) з метою побудови залізної дороги інженери дізналися, що десь у цій місцині має бути центр Європи. Запрошені віденські вчені підтвердили здогадки та встановили геодезичний знак у вигляді бетонної плити, що засвідчував їхню знахідку.

Варто зазначити, однак, що наш центр Європи зовсім не єдиний. Гіпотетичний центр залежить від способу вимірювання. Так, за сучасними вимірами, Угорщина, Естонія та Білорусь повноправно можуть стверджувати, що серце Європи знаходиться й в їхніх країнах. За більш давніми вимірами, але не менш повноправно, про це можуть заявляти Польща та Словаччина.

Факт №2

2

 

Найбільший та найпотужніший у світі літак було збудовано в Україні. Велетень Ан-225, також відомий як «Мрія», побудований у 1988 році на заводі імені Антонова. Літак внесено до Книги рекордів Гінесса за його 240 рекордів! Зараз Ан-225 орендують чимало країн світу задля вантажних перевезень, які не під силу жодному з існуючих наразі авіалайнерів, адже перевозить «Мрія» ні що інше, як пасажирські літаки! Декілька крил, хвости та фьюзеляжі — лише найменка частка вантажів, що їх транспортує Ан-225.

Факт №3

3

 

Станція метро «Арсенальна» — найглибша в світі. Її глибина становить 105, 5 м. Конструкція цієї станції так званого англійського типу – всередині станція має короткий зал, тобто відстань від ескалаторів до стіни невелика. Це єдина станція в українській столиці такого типу.

Факт №4

4

 

Видатний австрійський композитор Людвіг ван Бетховен присвятив дві симфонії українцеві. Ім’я щасливчика, на честь якого було створено два твори, – Андрій Розумовський, син останнього українського гетьмана. Андрій Кирилович Розумовський був гарним дипломатом і меценатом Бетховена. Майже все життя він провів у Відні, де й познайомився з композитором. Дружба між чоловіками стала причиною присвяти Андрієві Розумовському 5-ї та 6-ї симфоній.

Факт №5

5

 

В Україні є пустеля. І ця пустеля займає 210 000 га. Здивовані?

Виявляється, що справжнісінька пустеля із височенними бахранами розташовується на Херсонщині, біля узбережжя Чорного моря. Піщаний масив має назву Олешківські піски. Потрапити туди можна проїхавши 30 км на схід від Херсону.

Факт №6

6

 

Український «Южмаш» (Дніпропетровск) виробляє найекологічніші ракетоносії в усьому світі! З їхньою допомогою до косомосу відправляють комерційні рейси.

Факт №7

7

 

Перший університет Східної Європи – Острозька академія  на Рівненщині. Академія була заснована 1576 року князем Василем Костянтиновичем Острозьким. Серед випускників академії —Гетьман Петро Конашевич Сагайдачний.

Факт №8

8

 

Українська трембіта — це гуцульський духовий інструмент, що входить до Книги рекордів Гінесса. Спершу трембіту використовували зовсім не для музики, а як засіб зв’язку чабана із селом. Також за допомогою трембіти попереджали про небезпеку: особливі комбінації звуків попереджали гуцулів про лихо.

Факт №9

9

 

Чули про шлях «із варяг у греки»? Він проходив Україною і був одним із найбільших торгових водних шляхів. Мав протяжність 3 000 км, поєднував північ Київської Русі та Візантію.

Цей шлях пролягав від Варязького (Балтійського) моря Фінською затокою по ріці Неві Ладозьким озером, далі річкою Волховом, озером Ільмень, рікою Ловаттю, потім волоком човнами до Дніпра, вплав на р. Дніпрі, потім Руським (Чорним) морем уздовж західного берега до Царгороду (тепер Стамбул). Також маршрут ними мінявся — уздовж Одри до Кракова в Галичину через Звенигород, Пліснеськ, Галич.

Факт №10

10

 

Оноре де Бальзак одружився в Україні. Свою кохану, Евеліну Ганську, видатний письменник повів до вівтаря у місті Бердичів 1850 року.

Весілля – не єдина подія, що пов’язувала французького письменника з Україною. У листі до Лори де Сюрвіль Бальзак поділився враженнями про Київ: «…Ось я й побачив цей Північний Рим, це татарське місто з трьомастами церквами, з багатствами Лаври і Святої Софії українських степів. Добре поглянути на це ще раз…».

Факт №11

11

 

Хрещатик – одна з найкоротших головних вулиць країн у світі. Її довжина становить лише 1,3 кілометра. Простягається вздовж сходів, що сполучають Володимирський узвіз та Набережне шосе (біля пам’ятника Хрещенню Русі). За доби Київської Русі у струмку, що протікав через Хрещатий яр, хрестили дітей київського князя Володимира Святославича, а в 988 році біля місця впадіння цього струмка в річку Почайну відбулося історичне хрещення киян. Відтоді вся довколишня місцевість, включаючи Поштову площу і частину Михайлівської гори, стала відома як Хрещатицьке урочище. Назву «Xрещатик» або Велика Хрещатицька вулиця до 1869 року мала сучасна Набережно-Хрещатицька вулиця, тому що саме нею, за переказом, кияни в 988 році йшли на хрещення.

Факт №12

12

 

Новорічну пісню українського композитора Леотовича співають на всій планеті. Мова йде про «Щедрик» Леонтовича – одну з найпопулярніших новорічних пісень. Уперше виконана в 1916 році у Києві, мелодія рознеслася світом і вже 1921 року лунала в нью-йоркському Карнегі-Холлі.

Факт №13

13

 

Хто не ризикує, той, самі знаєте чого, не п’є. Українці створили найбільший у світі келих шампанського: його вага становить 23 кілограми, а його місткість – 56 літрів 250 мілілітрів.

Факт №14

14

 

Гасову лампу винайшли в Україні. Бориславські аптекарі Ян Зег та Ігнатій Лукасевич у 1853 році зробили всесвітньо відомий винахід.

Факт №15

15

 

Українець Юрій Бурдяк врятував життя Вінстону Черчіллю. За матеріалами Історичної правди, під час англо-бурської війни в Африці Черчілль потрапив у полон. Тоді він іще був просто журналістом. Бурдяк, який був командиром одного з загонів бурів, врятував майбутнього лідера Англії від розстрілу. На знак подяки останній забезпечив українцеві навчання в Оксфорді.

Факт №16

16

 

Найдовша печера України носить назву «Оптимістична» та знаходиться на Поділлі. Це гіпсова печера на глибині 20 м довжиною 216 км. Найдовша гіпсова печера у світі і друга за довжиною взагалі, вона поступається лише Мамонтовій печері у США.

Факт №17

17

 

В Україні можна почути, як «співають» піски. Серед піщаної коси на одному з рукавів Дніпра, біля річки Лапінки поблизу Нікополя, можна спостерігати природне явище, що називається співучими пісками. Унаслідок руху вітрового потоку над пустелею чи піщаним пляжем виникає своєрідний звук, схожий на свист автомобільних шин.

Факт №18

18

 

Вчені свідчать, що найдавніше поселення людини розумної знайдено на Межиріцькій стоянці. Там же знайдено карту, яка є однією з найдавніших карт, коли-небудь знайдених. Її вік – 15 000 років.

Факт №19

19

 

Україна має найбільшу кількість фахівців у галузі IT в Європі. Наразі 100 тисяч українських IT-працівників заробляють на життя програмуванням.

Факт №20

20

 

Одну з найвідоміших пісень у світі – Summertime у виконанні неймовірної американської співачки Елли Фіцджеральд – Джордж Гершвін написав під враженням від колискової «Ой ходить сон коло вікон» у виконанні Українського Національного хору.

Факт №21

21

 

Вважається, що українець Пилип Орлик створив одну з перших у світі конституцій. Документ створювався як договір гетьмана Війська Запорізького Пилипа Орлика зі старшиною та козацтвом війська і мав назву “Конституція прав і свобод Запорозького війська”.

Факт №22

22

 

Тарас Шевченко – діяч культури, який має найбільшу кількість пам’ятників у світі. Українському Кобзареві встановлено 1384 пам’ятники по всіх куточках світу.

Тарас Григорович у вигляді римського патриція проголошує промову в Римі, у Бразилії його зображено молодим та з книжкою в руках, а в Польщі – зовсім юним хлопчиком зі свічкою.

 

Факт №23

23

 

Уперше на письмі слово «Україна» було вжито ще у 1187 році. «Країна, Вкраїна та Україна» було вжито в Іпатієвському літописі і набуло широкого вжитку серед українського народу в його живій і письмовій мові.

За словами історика Сергія Шелухіна, перша згадка в літописі назви «Україна» пов’язана зі смертю переяславського князя Володимира Глібовича, який проявив себе наполегливим оборонцем не тільки Переяславщини, а й Київщини, Чернігівщини і українських земель взагалі від нападів половців. Таким чином, перша згадка назви «Україна» у Київському літописі відноситься до Південної Русі, тобто до Київщини, Переяславщини та Чернігівщини.

Факт №24

24

 

Державний Гімн України складається всього з шести рядків. До нього входять лише перший куплет та два рядки приспіву, адже решту тексту із закликами до «встати браттям в бій кривавий» було визнано Верховною Радою некоректними.

Факт №25

25

Неймовірно! На думку багатьох, море на заповідному острові Джарилгач — таке ж, що й на Мальдивах. Цей райський куточок розташований у 30 хвилинах морем від Скадовська, що на Херсонщині. Дивовижні пляжі з білим піском та прозорим блакитним морем, чисте повітря.

Джарилгач — єдиний європейський заповідник, де мешкали мустанги, а нині — багата флора й фауна, занесена до Червоної книги. Кажуть, ще якихось пару віків тому барханами Джарилгачу мандрували верблюди. Назва острова походить від тюркського “обпалені дерева”, а в грецьких джерелах Джарилгач відомий під назвою “остров Ахілла”.

В 1904 році на східному узбережжі острова було встановлено маяк за проектом французького архітектора.

 

Підготовано за матеріалами tsn.ua, Вир мандрів, Панорама та інших.

Автор:

Поділіться корисною інформацією з друзями:


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *