Українці втратили 163 мільярди вкладів за два роки

Більше 163 млрд грн втратили вкладники на рахунках ліквідованих банків у 2014-2016 рр. З них 111 млрд грн припадає на втрати фізичних осіб, а 52 млрд грн – бізнесу. Про це повідомляє Finance.UA.

Таку заяву зробила президент Асоціації захисту банків Катерина Назимко, зазначивши, що чиновники досі не можуть виробити ефективну модель відшкодування коштів клієнтам, постраждалим у результаті закриття банків.

“Не дивлячись на величезні втрати вкладників, Фонд гарантування вкладів фізичних осіб виплатив постраждалим клієнтам банків із січня 2014-го до 1 липня 2016 року 80,8 млрд грн. Невиплаченими залишаються більше 30 млрд грн. І левова частка цієї суми не буде компенсована людям, оскільки розмір їхніх внесків перевищує 200 тис. грн, гарантовані державою”, – цитує Назимко прес-служба організації.

Назимко зазначає, що за період очищення банківської системи 1,5 млн осіб були змушені отримувати свої депозити через систему компенсації вкладів.

“Найчастіше в числі вкладників, суми депозитів яких перевищують гарантовані державою 200 тис. грн опиняються люди, які зберігали свої заощадження в іноземній валюті. Через девальвацію гривні їхні вклади за 2 роки знецінилися більш ніж втричі: безготівковий курс національної валюти просів з 8 до 25 грн за долар. Держава повинна гарантувати безпеку вкладів населення. Однак цифри сьогодні свідчать про те, що нинішні чиновники не виконують своїх прямих функцій, а проведені ними регулятивні реформи призводять до зубожіння населення”, – підсумувала Назимко.

Автор:

Поділіться корисною інформацією з друзями:


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *