Запропоновано прийняти Закон про захист викривачів інформації

Ініціатори закликають вже у вересні розглянути і прийняти законопроект в першому читанні. Про це повідомляє Юрліга.

Закон покликаний визначити організаційні та правові умови і порядок розкриття інформації про шкоду або загрозу суспільним інтересам, права, гарантії та механізми захисту викривачів такої інформації.

Згідно із законопроектом, викривач – фізична особа, яка за наявності обгрунтованого переконання, що інформація є достовірною, розкрила або здійснила підтверджену реальними діями спробу розкрити інформацію про шкоду або загрозу суспільним інтересам з боку інших осіб, якщо така інформація стала їй відома у зв’язку з її трудовою, професійною, господарською, громадською, наукової діяльністю, проходженням служби або навчання, або участю в передбачених законодавством процедурах, які є обов’язковими для початку такої діяльності, проходження служби або навчання.

При цьому інформація про шкоду або загрозу суспільним інтересам – це інформація про:

  • порушення прав людини;
  • кримінальний злочині, в тому числі незакінченому;
  • аварії, катастрофи, небезпечні природні явища та інші надзвичайні події, які сталися, або небезпека яких реально виникла;
  • харчових продукти, предмети побуту (або загрозу погіршення їх якості), які є небезпечними для життя і здоров’я людини;
  • адмінправопорушення, пов’язане з корупцією;
  • дисциплінарний проступок, адмінправопорушення, інших діях чи бездіяльності суб’єктів владних повноважень, юридичних осіб, їх посадових чи службових осіб, фізичних осіб, якими завдано збитків конституційному устрою України, життю, здоров’ю або безпеці людини, станом навколишнього середовища, миру і безпеки людства або створеної реальної загрозу заподіяння такої шкоди.

Передбачається, що дія такого закону поширюється на викривачів інформації про кримінальні правопорушення в частині, яка не врегульована Законом України про забезпечення безпеки осіб, які беруть участь у кримінальному судочинстві.

Законопроектом визначено: канали (внутрішні, регулярні, зовнішні) і процедури розкриття інформації; вимоги до розкриття інформації; заходи щодо захисту викривачів, механізм фінансування такого захисту і т.д.

Передбачено, що в разі, якщо розкриття інформації дозволило повернути кошти в бюджет, викривач виплачується грошова винагорода – 10% повернутих коштів.

Законопроектом пропонуються такі гарантії захисту викривачів:

  • захист незалежно від того, стосувалося викриття зловживання державними органами або приватними компаніями;
  • гарантування анонімності;
  • захист від цивільної відповідальності за поширення недостовірної інформації і від кримінальної відповідальності за розголошення державної, комерційної таємниці або службової інформації;
  • захист викривача від звільнення, у разі звільнення – заробітна плата буде збережена протягом 2 років;
  • безпечні канали для викриття на вибір (можливість звернутися не тільки до компетентних органів, а й до медіа, громадськості).

Також пропонується створити Єдиний реєстр справ викривачів, в якому розміщуватимуться всі матеріали справ про порушення прав і захисту викривачів і членів їх сімей, які перебувають під попередньою захистом.

Контроль за дотриманням прав викривачів і забезпеченням їх захисту буде здійснюватися Уповноваженим ВР з прав людини; а в сфері захисту викривачів, які повідомляють про корупційні правопорушення, – Нацагентством з попередження корупції.

Автор:

Поділіться корисною інформацією з друзями:


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *