Ремонт у багатоквартирному будинку: коли можна шуміти

Кожен мешканець багатоповерхівки буває і тим, хто робить ремонт, і тим, хто чужий ремонт слухає. Для того, аби уникнути сварок із сусідами та правоохоронцями, Юрліга опублікувала правила проведення шумних робіт у багатоквартирних будинках.

Згідно з українським законодавством, будівельні і ремонтні організації, а також самі власники нерухомості, які задумали перепланування, повинні знати і враховувати наступне:

1. Ремонтні роботи, що супроводжуються шумом, можна проводити тільки в робочі дні, з 8:00 до 21:00 (так вимагають Закон України № 4004-XII від 24 лютого 1994 року і Постанова КМУ № 45 від 24 січня 2006 року). У вихідні та святкові дні ремонт робити можна тільки за згодою сусідів. На порушників даної норми може бути накладено штраф у розмірі від 85 до 255 грн (при повторних зверненнях сусідів штраф може бути збільшений до 510 грн).

2. Прийнятний рівень шуму в денний час – 55 дБ, вночі – 45 дБ. Все, що вище цих показників, є правопорушенням (відповідно до Санітарних норм від 3 серпня 1984 року). Визначити і зафіксувати рівень шуму може спеціаліст державної або приватної санітарно-епідеміологічної служби. Процедура виміру проводиться за допомогою спеціального приладу – шумоміра. За результатами експертизи складається юридичний документ, який є підставою для призначення штрафу правопорушнику.

3. Якщо сусіди шумлять в недозволений час, можна спробувати домовитися з ними по-хорошому. Якщо реакції на зауваження немає, потрібно викликати поліцейського, який повинен документально зафіксувати акт правопорушення. Як докази можуть бути використані свідчення сусідів, а також аудіо- та відеоматеріали.

4. Якщо з квартири, яка є джерелом шуму, ніхто не виходить (не відчиняє двері), якщо наряд поліції не приїжджає за викликом або відмовляється складати протокол, якщо співробітники СЕС не реагують на скарги, слід звернутися з відповідною заявою в прокуратуру. Позовну скаргу також можна подати в суд.

5. Якщо у вашій квартирі мешкає маленька дитина чи хвора людина, яким заважає галас, єдиним виходом є домовленість із сусідами про час проведення ремонту.

 

Автор:

Поділіться корисною інформацією з друзями:


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *