МОЗ скасувало “наказ про ліжко-місце”

МОЗ на чолі із нещодавно призначеною в.о. Міністра охорони здоров’я Уляною Супрун скасували так званий наказ про ліжко-місця. Про це повідомляє zik.

Заяву про те, що відтепер кошти розподілятимуться у лікарнях по-новому, зробив заступник міністра охорони здоров’я України з напрямку реформ Павло Ковтонюк у ефірі “Громадського”.

«Ми вже в перший день роботи (2 вересня, – ред.) скасували горезвісний наказ МОЗ №33, який називають «наказ про ліжко-місця». Цей наказ говорив, що лікарня повинна все планувати відповідно до кількості ліжок у закладі», – сказав він.

За його словами, лікарі постійно скаржились на цей наказ, який був наслідком радянської планової економіки.

«Але виявилось, що велика частина людей не готова до таких змін. Вони звикли, що за них все планують з Києва. І коли ми сказали «Ви вільні, плануйте тепер все самі», то утворився певний вакуум», – сказав він.

Ковтонюк зауважив, що це один з кроків до автономізації медичних закладів в Україні. Крім того, у міністерстві планують розробити методичні рекомендації для лікарень з цього приводу.

«Ми не хочемо бути якимось різкими людьми. Ми розробимо методичні рекомендації, для цього зберемо групу з головних лікарів, які вміють це добре робити – і нехай поділяться своїм досвідом. Але я принципово не хочу, щоб міністерство вказувало працівникам лікарні, скільки у них на кілограм білизни повинно бути працівників пральні», – сказав Ковтонюк.

Автор:

Поділіться корисною інформацією з друзями:


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *